НОВИНИ

Какво е договорил премиерът Кирил Петков в САЩ - спор между управляващите и опозицията в НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:29, 12.05.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Спор между управляващата коалиция и опозицията в парламента по отношение на това какво е договорил премиерът Кирил Петков в Съединените щати.

Според управляващите количеството втечнен газ, което е договорено засега, ще стигне за три месеца, а според опозицията - за месец. Съмнения има и заради липсата на терминал, където ще бъдат разтоварени двата танкера, които ще дойдат. От "Продължаваме промяната" не виждат проблем с това. От опозицията допускат политически договорки.

Председателят на енергийната комисия в парламента потвърди информацията за два танкера с втечнен газ на цена под тази на "Газпром", заедно с транспорта. Според него договорените засега количества ще стигнат за три месеца, но предстоят още преговори с Америка.

"Два кораба ще са около 200 милиона кубични метра. Ниската цена е за тези количества, които в момента са договорени. Предстоят и договорки за дългосрочни договори, но щом успяваме за еднократни доставки да достигнем по-ниска цена, то смятаме, че и дългосрочните договори ще са също с добра цена", уточни Радослав Рибарски.

Газ на по-ниски цени за България договори премиерът Кирил Петков в САЩ

От "Демократична България" са на мнение, че с тази доставка умира митът, че България не може без руски газ.

"Дори да е равна на цената, която е на руския газ, това за България е удовлетворяващо, защото в тази обстановка на форсмажори ние ще имаме гарантирани доставки на газ. Но изгледите са по-скоро цената да е значително по-ниска. Под значителна имам предвид, както каза и премиерът - двуцифрено число надолу като процент", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България"

От БСП обаче смятат, че трябва да се водят паралелни разговори за газ с всички възможни доставчици, задължително и с "Газпром".

"За БСП е най-важно да има сигурност в доставките. Затова ние на няколко пъти говорим, че ако е необходимо, според нас трябва да се водят паралено разговори и с "Газпром", защото в крайна сметка кое е най-изгодното за страната трябва да бъде водещият мотив", коментира социалистът Борислав Гуцанов.

Опозицията твърди, че 200 милиона кубични метра втечнен газ ще ни стигнат за много по-малко от три месеца, а и няма къде да се разтоварят танкерите. В Гърция няма капацитет, а с Турция нямаме спогодба.

"Тези два танкера са консумацията за около един месец, това е новата информация, която имаме. Каква е цената, къде ще бъдат разтоварени тези танкери, ние не знаем. Позволявам си да припомня, че ние от февруари месец настояваме, че трябва да се закупи капацитет в "Ревитуза". Никакъв капацитет не е закупен и, доколкото знам, капацитет в "Ревитуза" вече няма", заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Какви са акцентите от разговорите на премиера Петков с Камала Харис и Антъни Блинкен в САЩ

От ДПС видяха друго в ниската цена на втечнения газ от Съединените щати.

"Ако има някакви политически договорки, накакви ангажименти, които министър-председателят се е ангажирал, за да получи по-евтин газ, той трабва да излезе пред българската общност и да каже какви са ангажиментите на България към тези количества газ, които те ще доставят, иначе има много съмнителни неща", коментира Рамадан Аталай.

От опозицията все още настояват да разберат как така се е случило , че само ние и Полша не получаваме руски газ, а цяла Европа все още получава.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия ще се присъедини към НАТО "без отлагане" (Обзор)
Финландия ще се присъедини към НАТО "без отлагане" (Обзор)
Катастрофа с военен камион в Пловдив
Катастрофа с военен камион в Пловдив