Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Филип Попов, БСП: Трябва да продължат опитите за преговори с руската страна за доставка на газ към България по тръба

от БНТ
19:18, 12.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Становището на БСП е, че трябва да продължат опитите за преговори с руската страна за доставка на газ към България по тръба. Това е интерес за страната ни. Доколкото ни е известно, няма решение на МС, с което да се прекратят преговорите с Русия. Въпреки че не само България е отказала да заплаща газа в рубли, при нас се спря доставката на газ. Това каза заместник-председателят на ПГ "БСП за България" Филип Попов в "Още от деня".

Според него Европа закъснява с общата политика по отношение на този въпрос. Коментира още, че ще са необходими два танкера месечно, за да се удовлетворят нуждите на България от газ, а все още не се знае колко ще струва.

По отношение на обявеното от Кирил Петков договаряне на доставка на два кораба от САЩ с втечнен газ на цени по-добри от европейските пазари и на "Газпром" Попов коментира, че това е положително за интереса на България.

"Следва да търсим своите възможности за доставка от други източници, за да можем да осигурим и планираме изразходването на газ в България. Икономиката и бизнесът ни се нуждаят от това", добави той.

Относно критиките на бизнеса и предстоящите протести Попов каза:

"Икономиката буксува. Мерките, които предлагаме за помощ към бизнеса помагат на всеки един български гражданин. Положението не е тежко само за България, но и за целия свят. Все пак на 1300 км от нас се води война - спират доставки на газ, нефт, зърно, желязо, всички суровини, които Русия и Украйна изнасяха към Европа".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поставиха скулптура "Викът на украинската майка" срещу Паметника на съветската армия в София
Поставиха скулптура "Викът на украинската майка" срещу Паметника на съветската армия в София
Швьонтек мина и през Азаренка за място на 1/4-финалите в Рим
Швьонтек мина и през Азаренка за място на 1/4-финалите в Рим