НОВИНИ

Финландия ще се присъедини към НАТО "без отлагане" (Обзор)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:46, 12.05.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Слушай новината

Историческа промяна в политиката на Финландия. Страната поиска да се присъедини към НАТО - без отлагане, както се посочва в съвместното изявление на президента и премиера на страната.

Решението на Хелзинки беше определено от Русия като "заплаха". Според местен вестник, цитиран от Ройтерс, висши финландски политици са били предупредени, че още утре Русия може да спре доставките на газ за страната. Очаква се до дни и Швеция също да обяви желанието си за присъединяване към Алианса.

"Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО без отлагане. Членството в НАТО ще подсили сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи цялостната защита на Алианса" - това гласи част от съвместното становище на президента Саули Нийнистьо и премиера Сана Марин.

В него се казва, че двамата са искали да дадат повече време на финландското общество за дискусии по темата, но времето за вземане на окончателно решение е твърде кратко. Последните социологически проучвания сочат, че 76% от гражданите на страната са ЗА приемане в НАТО и едва 12 на сто - ПРОТИВ. Нагласите в полза на Алианса са се променили значително след нахлуването на Русия в Украйна, каза в предаването "Светът и ние" на БНТ посланикът на Финландия у нас Кристина Кувая.

"За обикновения финландец възможността за членство в Алианса не винаги е била най-очевидната или най-популярната. Въпреки това, след 24-ти февруари, проучванията показват много ясна промяна и вече има доста силна обществена подкрепа", обясни тя.

Кремъл: Присъединяването на Финландия към НАТО е заплаха за Русия

Страната ще бъде сърдечно посрещната, а процесът по приемането ще мине "гладко и бързо", каза генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Реакцията на Русия, която има около 1300 км граница с Финландия - може да се съжалява за тези "неприятелски стъпки", заявиха от Кремъл.

"Вече много пъти сме казвали, че разширяването на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към нашите граници не прави света, а и нашия европейски, евразийски континент по-стабилен и сигурен. И това е очевидно", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Въпрос: Влизането на Финландия в НАТО заплаха ли е за Русия?

Дмитрий Песков: "Безусловно! Току-що отговорих на този въпрос - поредното разширяване на НАТО не прави континента ни по-стабилен и сигурен!"

Финландия има дълга и сложна история на взаимоотношенията си с Русия - до 1917 година е част от руската империя. Успява да отвоюва независимостта си, следва т.нар. Зимна война, която е последвана от руска окупация и отнемане на финландски територии. През 1940 година Хелзинки избира да се съюзи с Хитлер и плаща висока цена за участието си във Втората световна война.

За да запази независимостта и демокрацията си по време на Студената война ѝ се налага да избере военен неутралитет, но не се разминава без намеса на Москва във вътрешната ѝ политика през този период.

Пред местни медии, президентът Нийнистьо заяви, че членството в НАТО не е решение срещу никого, и заяви, че то е взето най-вече заради решението на Русия да нахлуе в Украйна. След приемането на Финландия, дължината на границата между Русия и Алианса ще се удвои, а военните на НАТО ще бъдат само на няколко часа от Санкт Петербург.

Окончателното решение за членство ще бъде взето от коалиционното правителство в неделя. В същия ден се очаква и Швеция да обяви намерението си за влизане в северноатлантическия пакт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се раздели с бивш волейболист на ЦСКА
Левски се раздели с бивш волейболист на ЦСКА
Какво е договорил премиерът Кирил Петков в САЩ - спор между управляващите и опозицията в НС
Какво е договорил премиерът Кирил Петков в САЩ - спор между управляващите и опозицията в НС