Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Добрин Иванов: Предложението на Министерство на енергетиката е много далеч от това, което искаме

от БНТ
09:19, 13.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че на срещата в Министерството на енергетиката ресорният министър се е включил с настройката да се проведе „пазарлък“.

"Преди седмица проведохме среща в Министерски съвет с министър-председателя, на която присъства министърът на финансите, но отсъстваше министърът на енергетиката. Тогава постигнахме принципна договореност с тях, че ще има компенсация за високата цена на електроенергията за небитовите потребители, но остана да бъде уточнена формата на компенсацията с министъра на енергетиката. Вчера беше проведена среща в Министерството на енергетиката, но на нея липсва министърът на финансите“, каза в "Денят започва" Иванов.

Той посочи, че предложението на Министерство на енергетиката било много далеч от това, което работодателите искат.

"Те знаеха нашето искане, ние сме го изложили публично. Казали сме какво смятаме, че е справедливо и какво искаме да бъде дадено като компенсация на бизнеса и небитовите потребители, така че българската индустрия да бъде конкурентоспособна. Предложението на Министерство на енергетиката беше много далеч от това, което ние искахме", обясни Иванов.

Добрин Иванов недоумява как е възможно 10 месеца след като КЕВР е прегледал сметките, производствената цена да се е повишила два пъти и половина?

"Производствената цена, която КЕВР е определил с ценовото си решение на 1 юли 2021 г., като е признал всички разходи, извършени от АЕЦ Козлодуй и нормалната печалба за тази централа, е 55 лв./мВтч. Вчера цената, която беше съобщена на тази среща, е 133 лв./мВтч. Ние сме в недоумение как е възможно производствената цена на АЕЦ Козлодуй да се е повишила 2,5 пъти, при положение че разходите са почти идентични“, каза Иванов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Енергийни експерти са скептични, че България ще бъде в изключенията при руското петролно ембарго
Енергийни експерти са скептични, че България ще бъде в изключенията при руското петролно ембарго
Как общината в Перник се бори с вандалските прояви?
Как общината в Перник се бори с вандалските прояви?