НОВИНИ

Кирил Петков: От 1 юли България ще получава пълните количества газ, договорени с Азербайджан (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:43, 13.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От 1 юли България ще получава пълните количества от договорения от Азербайджан газ. А вицепремиерът Асен Василев съобщи, че ЕК ще вземе предвид искането България да е изключение от искането за ембарго на руски петрол.

Премиерът Кирил Петков потвърди и пред депутатите, че американска компания ще доставя газ за България, без посредник и на цени по-ниски от тези на "Газпром".

Премиерът Кирил Петков увери депутатите, че правителството работи за диверсификация на доставчиците на газ за България.

"Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставка от азерски газ, вече няма да е това факт. Ще можем да си получим цялото количество азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли", заяви Кирил Петков.

Вицепремиерът Асен Василев съобщи в кулоарите на парламента, че е получил информация от Европейската комисия, че страната ни ще бъде включена в списъка с изключения, за които няма да важи петролното ембарго срещу Русия.

"Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид. Това означава, че ще бъдем включени в изключението", каза вицепремиерът.

Асен Василев заяви, че 50% намаление на акциза на горивата няма да има. Допълни, че имат разработени планове за действие при различни варианти на кризи с петрола, включително и за най-черния - ако Русия спре доставките на петрол от днес за утре в комбинация с това да бъде затворен Босфора, което би отрязало достъпа до неруски петрол.

"Ние имаме възможност 6 месеца да поддържаме българската икономика и българското потребление, в които да намерим алтернативни начини за доставяне на петрол. 6 месеца можем да издържим", каза Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

По време на парламентарния контрол от ДПС обвиниха управляващите, че водят страната от лошо към по-лошо и попитаха премиера Кирил Петков защо с искането си за проверка на изграждането на газопровода "Турски поток" е обвързал името на Делян Пеевски с корупция. Петков напомни, че името му фигурира в списъка "Магнитски". Каза, че на срещите му в САЩ и ЕС е обсъждано, че енергийни проекти са един от основните инструменти на президента Путин за влияние чрез корупция на чужди правителства. ДПС настоява за създаване на временна парламентарна комисия за проучване на всички факти около "Турски поток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив показват уникални великденски яйца, дарени от цар Борис и царица Йоанна
В Пловдив показват уникални великденски яйца, дарени от цар Борис и царица Йоанна
Център за рехабилитация и размножаване на костенурки търси доброволци
Център за рехабилитация и размножаване на костенурки търси доброволци