НОВИНИ

Силата да помагаш: Доброволци в София продължават подкрепата за бежанци от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 13.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволците са тези, които по време на война предоставят безкористна подкрепа и помощ. В София още от началото на войната в Централните хали работят благотворителната фондация "Света София" и "Грийн пийс" - България.

Татяна Тошева е украинка от Ивано-Франковск. Омъжена е за българин, знае няколко езика, а от началото на войната в Украйна е доброволец в центъра. Всеки ден посреща десетки нуждаещи се от помощ и подкрепа хора и разговаря с тях:

Тук събирам информация, питат и за работа, питат и за консултации, но ние само насочваме, но молим да не връщат ни обратно информация, казва Татяна.

Всички помощи, събрани в центъра, са от дарения на българи. Хората са отзивчиви, искат да помогнат и даряват, каквото могат за избягалите от войната украински жени и деца. Които сега имат нужда от храна до сезонни дрехи.

Анна е дошла от Николаев в началото на май заедно с кученцето си. Казва че заради бомбардировките, не е успяла да вземе дори най-необходимите си вещи.

В града имаше обстрел, много ранени, много убити. Домът ни също пострада. Грабнах набързо каквото можах. Избягах така, както бях облечена, много бързо трябваше да се приготвя, чак след това видях, че не съм взела всичко необходимо.

В центъра идват хора, които се обръщат за помощ не за първи път.

Предишния път път ни облякоха, дадоха ни храна, днес също получихме продукти и средства за хигиена. Благодарим ви от сърце!, казва Ирина от Черноморск.

Тук сме за втори път. Първия път момичетата много ни помогнаха. Напуснахме Украйна само с един куфар. Настаниха ни тук в квартира и нямахме нищо кърпи, други лични вещи. Всичко ни дадоха, казва Оксана от Одеса.

Украинските граждани са благодарни за помощта която получават всеки ден. Опитват се да свикнат с новата обстановка и да продължат живота си. И не губят надежда, че един ден ще се върнат в родината си.

Репортер: Мария Плачкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подарък за рожден ден: НАСА показва снимки от "Хъбъл", заснети в конкретен ден
Подарък за рожден ден: НАСА показва снимки от "Хъбъл", заснети в конкретен ден
Сателитни снимки показват последствията от руските атаки край Змийския остров
Сателитни снимки показват последствията от руските атаки край Змийския остров