НОВИНИ

Подполковникът от НСО запазил в телефона си доказателства за убийството на Марангозова

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:33, 22.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
Сигурност и правосъдие

На среднощно съдебно заседание Софийският военен съд остави в ареста служителя на НСО подполковник Борис Иванов, който е обвинен за организатор на убийството на Станка Марангозова.

Физическият убиец на жената Петър Костов също е задържан за постоянно. Под домашен арест остава помагачът в изпълнението на мократа поръчка.

Доказателства, открити в телефона на Иванов, са били ключови за разследването, научи "По света и у нас".

Съдът заседава посреднощ по казуса с тримата задържани, защото е трябвало да се спази законът и 72-часовият срок на предварителното задържане с прокурорско постановление и да се поиска от съда по-дългото задържане и на тримата. От Софийския военен съд предоставиха по искане на БНТ подробности за мотивите, с които съставът е взел това свое решение и доказателствата, които са мотивирали съдебния състав.

От тях става ясно, че помагачът в убийството на Марангозова е направил пред разследващите пълни самопризнания, като е разказъл кой и как е поръчал убийството на жената, как е организирано то, как е изпълнено и колко е платено за убийството на Станка Марангозова. Именно тези самопризнания са мотивирали съда да му даде по-леката мярка за неотклонение домашен арест.

В телефона на служителя на НСО подполк. Борис Иванов е запазена част от кореспонденцията, чрез която е организирал убийството на Станка Марангозова. От тази кореспондеция, както и от запазени обяви за продажба на мотори, разследващите стигат и до мястото, на което е изхвърлен мотоциклета, с който в деня на покушението се е придвижил килърът Петър Костов.

Според опитния криминалист Ботьо Ботев - тези грешки, допуснати от изпълнителите на мократа поръчка, са съществени.

Ботьо Ботев, криминалист: Практика е в поръчковите убийства да няма връзка между поръчител и извършители. Тук пряко се осъществява подготовката и извършването от поръчител - организатор и преки извършители.

Пак в телефона на Иванов, разследващите откриват значителни доказателства за контактите му с обявения за издирване безнесмен Иво Масларов, който е обвинен като поръчител на убийството на Станка Марангозова. Сред доказателствата има и бележка с името на Марангозова, регистрационния номер, цвета и марката на автомобила й. Според профила, изготвен от криминалните психолози, убийствата е организирано бързо.

Ботьо Ботев, криминалист: Първо - имаме един известен в обществото проблем между поръчител и жертва. Второто нещо, което е съвсем съществено, предстои дело заведено от потърпевшата към поръчителя. Самите тези обстоятелства в процеса на работата веднага биха се набили на очи, както и е станало.

Доказателства за мотива на мократа поръчка разследващите отново откриват в чат-кореспонденция между Борис Иванов и Иво Масларов. От тях става ясно, че Масларов е настоявал Марангозова да не се явява по делото срещу него в Специализирания съд.

Адвокатът на Борис Иванов твърди, че клиентът му е жертва на донос, а не на реални доказателства.

Георги Стефанов - адвокат: Определено той е натопен от един доносник. Това е моето лично мнение, поне от това, което аз видях. Ако нямаше показанията на другия, защото те са абсолютно доноснически, те не си кореспондират под никаква форма с другите доказателства, ако ги нямаше тези обяснения, защото те не са показания, а обяснения, на практика нямаше да има и обвинение срещу Борис Иванов.

Среднощното решение на Софийския военен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Военноапелативния съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьор, карал с 3,44 промила алкохол
Задържаха шофьор, карал с 3,44 промила алкохол
КС ще гледа искането на президента по Закона за здравето
КС ще гледа искането на президента по Закона за здравето