НОВИНИ

Поевтиняване на газа с над 30% бе обсъдено в КЕВР

Николай Минков
от Николай Минков
19:04, 28.09.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

30% по-ниска цена на газа от октомври заради старта на интерконектора. Предложението на "Булгаргаз" беше обсъдено днес на открито заседание в КЕВР.

От "Булгаргаз" обясниха, че предложението им за драстично понижаване цената на синьото гориво през идния месец се дължи предимно на пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, по който страната ни ще получава евтини азерски доставки.

"Благодаря на КЕВР за усилията и на служебното правителство успешно да стартира интерконектора на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на нивата около 240 лева", заяви Деница Златева - изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Председателят на КЕВР Иван Иванов прогнозира, че ще се постигне трайно ниска цена на микса за по-дълъг период чрез доставки от Азербайджан, борсата и втечнен газ.

"Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията на непрекъснато повишаване на цените и да отбележа - 250 лв. на мегаватчас беше прагът, който българската индустрия и бизнес като цяло обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации. Поне за природния газ за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лв. и се надявам това да продължи и през следващите месеци", коментира Иван Иванов - председател на КЕВР.

Деница Златева обясни, че тази цел "Булгаргаз" е обявил четири търга за втечнен газ и един за тръбен, към който има засилен интерес.

"Самият факт, че имаме компании от целия спектър - Америка, Европа, Близкия Изток, Китай, показва, че това е и правилният подход. Надявам се чрез тези открити, прозрачни, конкурентни процедури да постигнем и добра цена за месец ноември. Нямаме притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. Това, което целим - да бъде на конкурентна цена", заяви Деница Златева - изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Окончателното решение с колко точно ще поевтинее газът ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври на закрито заседание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи на корта на Sofia Open 2022 в четвъртък
Четирима българи на корта на Sofia Open 2022 в четвъртък
Военният министър за инцидента в "Безмер": Пилотът е с голям опит, рано е да се говори за причини
Военният министър за инцидента в "Безмер": Пилотът е с голям опит, рано е да се говори за причини