Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Установиха самоличността на трима от ударените от мълния в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:07, 28.09.2022
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които вчера бяха ударени от мълния в градинка на улица "Пиротска". Те са сирийски граждани и са регистрирани в бежанския център в Харманли.

Липсата на тримата сирийски граждани е установена в приемателния център в Харманли в деня на инцидента. Те не са уведомили служителите, нито са посочили причина за пътуването си до София. Проверка на Държавната агенция за бежанците е установила, че мъжете са били регистрирани в бежанския център на 19 септември и са започнали процедура за получаване на статут. Според лекарите и тримата загинали от мълнията, паднала в градинката улица "Пиротска", не са имали шанс да бъдат спасени.

"Колегите от Спешния център са регистрирали само смъртта. Не е имало какво да направят", заяви Валентин Димитров - директор на болница "Пирогов".

Единственият оцелял от мълнията, който твърди, че е сирийски гражданин, е настанен в "Пирогов" с 20% изгаряния по тялото.

"Няма директна опасност за живота. През нощта е прекарал спокойно. Няма данни за други травми, които да засягат жизнено важни функции. Касае се за мъж на видима възраст 20 - 25 години", заяви Валентин Димитров - директор на болница "Пирогов".

Ето как изглежда мястото, ударено от мълния в центъра на София (СНИМКИ)

Според експерти подобни гръмотевични бури ще стават все по-честа гледка в градовете.

"Периодът на мълниите става все по-голям, преди години знаем, че мълнии имаше основно лятото. Сега виждате краят на септември е и гръмотевичните облаци продължават да ни атакуват", заяви Татяна Попова - експерт по мълниезащита.

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение. Според спасителите най-лесният начин да се предпазим е като следим актуалната прогноза за времето през мобилните си телефони. Правило номер едно е да не стоим на открито или пък в близост до дървета.

"Ако сме на открито пространство трябва да вземем поза ниско долу, клекнали, свити надолу към земята. В никакъв случай ръцете да не опират земята. Могат да държат глезените например или да обхванат коленете. Другият вариант е да бъдат запушени ушите с отворена уста, защото звуковата вълна е много силна и може да причини допълнителни увреди", коментира Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба.

Практиката на спасителите показва, че при директен удар от мълния шансовете за оцеляване са минимални. Така наречения ,,пръскащ удар" , когато например мълнията удари дърво, нанася по-малко щети.

Планинската спасителна служба с препоръки как да се предпазим от мълнии

"Това, от което най-често настъпва смърт, е спирането на сърцето и поразяването на дихателния център", каза д-р Едмонд Йорданов.

Снимки: БГНЕС

Мълниите поразяват по три начина - електрически заряд, ударна и звукова вълна. При възникване на подобно бедствие се оказва първа помощ на пострадали, които нямат жизнени показатели. Ако пулсът бъде възстановен, обдишването трябва да продължи.

"Дишането може да се възстанови от 30 минути до два часа", каза още д-р Едмонд Йорданов.

"След отминаване на бурята е добре да останем поне още 30 минути приютени, защото една гръмотевица, един електрически заряд може да се движи до 10 км. в хоризонтална посока. Дори да е отминала бурята има опасност пак да сме засегнати", допълни Емил Нешев.

Данни на НИМХ показват, че по време на силната буря снощи над България и южна Румъния за малко повече от час са паднали близо 15 000 мълнии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хамилтън: Няма да бъде краят на света, ако не спечеля състезание този сезон
Хамилтън: Няма да бъде краят на света, ако не спечеля състезание този сезон
Пилотът от "Безмер" е в сравнително добро състояние, транспортиран е във ВМА
Пилотът от "Безмер" е в сравнително добро състояние, транспортиран е във ВМА