Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Поглед отвън: Журналист от Австрия с коментар за протестите у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:48, 25.07.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Как изглежда страната ни в този момент през погледа на един чуждестранен журналист? Именно през репортажите на чуждестранните кореспонденти светът възприема случващото се у нас - затова техният поглед е интересен.

Репортерът на "По света и у нас" Мая Димитрова се срещна с колегата от австрийската обществена телевизия Ернст Гелегс. Той отразява политическите процеси в Източна Европа над 20 години. Бил е много пъти в България, ставал е свидетел на всички големи сътресения в държавата.

Ернст Гелегс казва, че познава страната ни и въпреки това трудно намира обяснение на определени явления.

Всеки премиер на тази държава казва - ще се боря с корупцията, всеки го казва, и го отразявам всеки път... и нищо не се случва. Спомням си 2013-а - протестите бяха срещу корупцията и нереформираната съдебна система. И сега 7 години по-късно - за какво са протестите - за същото.

Демокрацията не е статично състояние, според Ернст. За да запазиш хубавите неща, правиш крачки напред. Именно това е разковничето - когато 20 години се бориш с едни и същи проблеми, е добре да се замислиш.

Трябва постоянно да се полагат усилия, за да имаш демокрация, точно както в една връзка.

Според журналиста няма как да се сравняват протестите в България с тези в други европейски държави, дори проблемите, които ги провокират да са сходни.

Мотивите на протестиращите са винаги различни. Забелязвам, че тук протестите са мирни, без агресия, както от страна на полицията, така и на протестиращите. Хора с различни политически виждания са обединени от една цел.

Извън фокуса сме на геополитическите сили, смята той. Малка страна, която не се натрапва излишно на европейската сцена.

Много хора не разбират страната ви, политиката ви, какво се случва. Не сте толкова интересни като че ли за Европа, колкото Унгария и Полша...а това е погрешно, трябва да се промени.

"Правителството се опитва да изтощи протеста, но кой ще надделее, ще разберем следващите седмици." Така завършва репортажът на Ернст Гелегс, който ще се излъчи тази вечер по австрийската обществена телевизия. Моментна снимка на недоволството в малка балканска страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Кипър се е свързал с блокираната от пет месеца българка и съпруга й
Посланикът ни в Кипър се е свързал с блокираната от пет месеца българка и съпруга й
След 1-ви октомври: 100 000 търговци в Южна България минават на свободния пазар на ток
След 1-ви октомври: 100 000 търговци в Южна България минават на свободния пазар на ток