НОВИНИ

Погребаха Шиндзо Абе - най-дълго управлявалият японски премиер

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:27, 27.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Япония се прости с Шиндзо Абе. Най-дълго управлявалият премиер, който беше убит през юли, беше изпратен с държавни почести, в присъствието на стотици представители от цял свят.

Церемонията, както и самата личност на политика, поляризираха обществото и се стигна до протести. Държавните погребения в Япония са рядкост и 60% от участници в социологическо допитване се обявиха против него.

Урната с праха на Шиндзо Абе беше пренесена с кортеж от дома му до залата за бойни изкуства "Нипон Будокан" в Токио Внесе я вдовицата Акие Абе. В този момент бяха произведени 19 оръдейни салюта.

В залата прозвуча химнът и бяха показани кадри от кариерата на покойния премиер.

"Шиндзо Абе работеше по-усилено от всеки друг в света, за да изгради и поддържа мир в Япония, региона и по цялото земно кълбо. И за да поддържа световен ред, в който се ценят свободата, демокрацията, човешките права и върховенството на правото", каза Фумио Кишида, премиер на Япония.

Ролята на Шиндзо Абе за укрепване на връзките със Съединените щати и други съюзници беше изтъкната пред американския вицепрезидент Камала Харис, индийския президент Нарендра Моди и други чуждестранни гости. Заради тях в Токио имаше извънредни мерки за сигурност. Хиляди хора се простиха с покойния политик, чието убийство през юли шокира страната.

Някои японци не харесваха политиката на Шиндзо Абе, а решението за държавно погребение разгневи мнозина и се стигна до протести.

"Без държавно погребение за Абе" вика един от жителите на Токио на протест пред парламента. В Япония такива почести са запазени главно за членове на императорското семейство. След войната така е изпратен само премиерът Шигеру Йошида, но и тогава има критики. Причина за възмущението е и цената на държавното погребение - над 11 млн. долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram“
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна разчистването на Марица край Пловдив
Започна разчистването на Марица край Пловдив
Виктория Томова се отказа в края на втория сет в първия кръг на турнира в Парма
Виктория Томова се отказа в края на втория сет в първия кръг на турнира в Парма