НОВИНИ

Реакции след скандалното освиркване на националния отбор на България

Александър Марков
от Александър Марков
17:46, 27.09.2022
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалното освиркване на българския химн на футболната среща в Скопие между националните отбори на България и Северна Македония предизвика незабавни реакции на дипломатическо ниво. По време на изпълнение на "Мила Родино" 20-те хиляди македонски фенове освиркаха химна, последваха и обиди.

Външното министерство в Скопие осъди езика на омразата, а българското - публичното поругаване на българския химн. София призова за необратими стъпки на официалните власти в Северна Македония за изкореняване на антибългарската агресия там.

На трибуните снощи присъства и премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски. България победи с 1:0.

Химнът на България беше освиркан в началото на мача с РСМ в Скопие (ВИДЕО)

С освиркване започна мачът между България и Република Северна Македония снощи в Скопие. Освен че местните фенове освиркват "Мила Родино", следват и обиди като "български татари", "цигани" и много други.

И македонските деца, които придружаваха играчите на терен, демонстрираха отношението си към българския символ.

Сред 20-те хиляди фенове на трибуните е и премиерът на страната Димитър Ковачевски.

Близо 12 часа по-късно той реагира на обвинение от страна на новинари, че властите в Скопие реагират само на провокации срещу България, но не и на провокации от България.

"Реагираме винаги, когато има действия, които уронват репутацията на каквото и да е основание. Въпреки това аз все още смятам, че най-добрият начин да сте запалянковци е да аплодирате собствения си отбор и да уважавате и противниците, това се отнася както за нас, така и за противниците", каза той.

МВнР на Северна Македония осъди освиркването на български химн

Остро осъждане на езика на омразата дойде от Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Едно от ключовите условия по всички двустранни документи между София и Скопие е именно изкореняването на говора на омразата в публичното пространство.

"Северна Македония и България и в бъдеще ще продължат да работят за развитие на двустранните отношения като държави съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко - добри съседи", пишат в позицията си от външното министерство на РСМ.

Поругаването на българския химн осъдиха и от българското Външно министерство, според което

"Говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие представлява недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества", пишат в позиция от нашето външно министерство.

МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове

"Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната", се казва още в позицията.

Старши треньорът на футболния отбор на съседите се разграничи от възгласите още след края на мача.

"От наша страна и от страна на Федерация, смятаме, че от наша страна беше всичко честно и коректно, но не можем винаги да контролираме трибуните", каза Благоя Милевски, национален селекционер на Република Северна Македония.

Българските национали приеха провокацията спокойно.

"Ние трябва да сме спокойни, да не се поддаваме на провокациите от трибуните, винаги ще има освирквания, така че ние тези неща трябва да ги приемаме с мотивация, а не да се притесняваме и да се поддаваме на тези неща", каза Кирил Десподов, капитан на националния отбор по футбол.0

За македонските българи, един от които е редакторът в уеб сайта Трибуна.мк Атанас Величков, случилото се не е изненада.

Македонски журналист: Очаквах реакция от премиера Ковачевски за освиркването на химна на България

"Аз очаквах това да го направят организираните фенове, не очаквах да бъде толкова масово, това исках да кажа", каза той.

Футболното поле се превърна в поле за политическо съревнование заради кризата на идентичността в Северна Македония, според експерти.

"Те бяха принудени в рамките на едно предложение, направено от Франция, да тръгнат в една посока, която за част от тяхната общност се приема като предателство и предизвиква много гняв към този, който им го е причинил. В случая те са лузърите, те са губещата страна, а българската страна е победител. И това естествено води до агресия", каза Харалан Александров, социален антрополог.

Че футболът стана политика, показват ясно някои спортни медии в Скопие, според които "Футболистите не изпълниха молбата на народа - и загубиха от нашия най-омразен съсед". "Източният съсед", който оспорва езика, идентичността и историята на Република Северна Македония.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка травма беляза равенството между Левски и Спортист Своге
Тежка травма беляза равенството между Левски и Спортист Своге
Каква е тайната за вкусната баница?
Каква е тайната за вкусната баница?