ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Каква е тайната за вкусната баница?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

За шести път търговищкото село Макариополско беше домакин на "Празник на дърпаната баница". Бяха приготвени над 100 домашни баници с различни съставки и кори, а някои домакинства участваха с по няколко вида.

Според поговорката "Не е луд този, който яде баницата, а този, който я дава" почти всички присъстващи на селския площад опитаха вкуса на тестените изкушения, приготвилите ги бяха доволни от това, че ги харесват.

Целта на подобни празници е да се запазят традициите и рецептите, по които се приготвят тестените изделия.

84-годишната баба Боцка започнала да меси баници още на 15-годишна възраст, научила се е от баба си и от майка си. Казва, че за хубава баница е необходимо качествено брашно за тесто.

Други майстори на баницата пък твърдят, че точената или още къпана баница е по-вкусна и позволява да се слагат повече плънки.

За доброто настроение на празника допринесоха и изпълненията на местни самодейни състави от читалищата, както и познатата на зрителите фолклорна група "Омая".

На проведения търг баницата на 93-годишната баба Рада от селото беше изкупена от софийско семейство за 25 лева.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?