НОВИНИ

Каква е тайната за вкусната баница?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 27.09.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

За шести път търговищкото село Макариополско беше домакин на "Празник на дърпаната баница". Бяха приготвени над 100 домашни баници с различни съставки и кори, а някои домакинства участваха с по няколко вида.

Според поговорката "Не е луд този, който яде баницата, а този, който я дава" почти всички присъстващи на селския площад опитаха вкуса на тестените изкушения, приготвилите ги бяха доволни от това, че ги харесват.

Целта на подобни празници е да се запазят традициите и рецептите, по които се приготвят тестените изделия.

84-годишната баба Боцка започнала да меси баници още на 15-годишна възраст, научила се е от баба си и от майка си. Казва, че за хубава баница е необходимо качествено брашно за тесто.

Други майстори на баницата пък твърдят, че точената или още къпана баница е по-вкусна и позволява да се слагат повече плънки.

За доброто настроение на празника допринесоха и изпълненията на местни самодейни състави от читалищата, както и познатата на зрителите фолклорна група "Омая".

На проведения търг баницата на 93-годишната баба Рада от селото беше изкупена от софийско семейство за 25 лева.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след скандалното освиркване на националния отбор на България
Реакции след скандалното освиркване на националния отбор на България
Започна разчистването на Марица край Пловдив
Започна разчистването на Марица край Пловдив