НОВИНИ

Как се управлява в коалиция по италиански - специално пред БНТ анализаторът Франческо Галиети

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:00, 27.09.2022
Чете се за: 13:00 мин.
Европа
Слушай новината

15 партии ще влязат в новия парламент на Италия след победата на Джорджа Мелони и нейната крайно дясна партия "Италиански братя". В Камарата на депутатите от 400 представители дясната коалиция си осигури 237 места, лявата - 85, "Пет звезди" има 52-ама депутати, а центристкият блок - 21.

Реформираният изборен закон сви броя на местата в Сената на 200. Дясната коалиция има там 115 места, а лявата - 44. За опозиция вече се обявиха Демократическата партия, "Пет звезди" и центристкият съюз "Ационе-Италия вива", който предвижда кратко съществуване на правителство на Джорджа Мелони.

Как се управлява в коалиция по италиански - вижте интервюто на нашия специален пратеник в Италия Цветелина Йорданов с анализатора Франческо Галиети от “Полиси сонар”:

Изглежда, че Джорджа Мелони вероятно ще стане първата жена министър-председател на Италия. Какво я прави толкова привлекателна за избирателите?

Франческо Галиети: Има различни фактори. На първо място, Мелони се облагодетелства от феномен, на който ставаме свидетели отново и отново, поне от 2013 г. насам - италианските избиратели отхвърлят традиционите партии и гласуват за други политически играчи. В миналото най-облагодетелствани от тази тенденция бяха Движение „5 звезди" и „Лига", които много бързо се превърнаха от нула в герои. Сега се възползва „Италиански братя", оглавявана от Джорджа Мелони. Това обаче не е единственият фактор. Мелони свърши чудестна работа, като поведе партията си по един нов път на еволюция, на развитие. Тя се опитва да изтрие аурата на постфашистка партия и да трансформира „Италиански братя" в истинска националистическа консервативна партия. Именно това я прави толкова интересна - тази необичайна смесица между националистическа консервативна партия от една страна и нормална буржоазна институционална партия. Мелони доста успешно успява да балансира между двете.

Колко още ще се промени тя, ако стане премиер?

Франческо Галиети: В действителност не знаем. Всички имаме различни очаквания и теории за това какво ще предприема. Много ще зависи от външни фактори - какво се случва около Италия, войната в Украйна, геополитическото напрежение между Евразия и Запада. И много ще зависи и от вътрешни фактори - какви ще бъдат отношенията между „Италиански братя" и нейните потенциални коалиционни партньори - „Форца, Италия" на Силвио Берлускони и „Лига" на Матео Салвини.

Ако трите партии спечелят мнозинство и съставят правителство, ще бъдат ли все още толкова обединени, колкото демонстрираха на последния си митинг?

Франческо Галиети: Трудно е да се каже. Както Вие казахте, те успяха да запазят сплотеност до датата на изборите, а това вече е нещо. Представиха се като единна коалиция, а това е много важно. За електоралната система, ако сте коалиция, това ви дава предимство. Ако сте коалиция, имате много по-големи шансове да спечелите необходимите ви места. Виждали сме това и преди, но обикновено след изборите нещата бързо се променят. През 2018 г. дясноцентристите бяха обединени, бяха коалиция, подобно на днешните, но след изборите „Лига" заряза собствените си коалиционни партньори и реши да се присъедини към Движение „5 звезди". Трябва да видим дали Мелони ще успее да задържи коалиционните си партньори или ще търси други варианти.

Перспективата Джорджа Мелони да стане премиер на Италия изнервя много хора в Брюксел и в чужбина. Какви ще бъдат отношенията ѝ, каква ще бъде политиката ѝ към Европейския съюз?

Франческо Галиети: Има резон в това мнение. Мелони с голямо внимание се позиционира в Атлантическото пространство. Тя е атлантик, тя е заклет атлантик и между другото това я отличава от близките до Москва Берлускони и Салвини. Тя определено не е близо до Москва, нито до Пекин. Когато става въпрос за ЕС, виждам много мъгла. Разглезени сме от Драги. С Драги Италия принадлежеше към клуба на Германия и Франция. Имахме чувството, че ако не вземаме ние решенията, то поне имаме голямо влияние. Бяхме на първия ред. Не съм сигурен, че Мелони иска да бъде в същия клуб като Франция и Германия. Изобщо не съм сигурен. Нейните модели за подражание са повече Полша, дори понякога Унгария. Ще трябва да изчакаме да видим позициите и на ниво Съвет на ЕС. Какви ще са първите ѝ телефонни обаждания, дали ще са до Берлин, дали до Париж, до Мадрид или пък до Варшава. Все още не знаем. Това е проблем номер 1. Проблем номер 2 е как всекидневно ще върви диалогът с Европейската комисия. С Драги нещата бяха невероятно прости и гладки, той вдигаше телефона и се обаждаше директно на Урсула фон дер Лайен, Паоло Джентилони.

Не знаем как Мелони ще управлява тези контакти и отношения, които са от огромно значение. Имаме, разбира се, и важни въпроси, като Фонда за възстановяване. Дали Мелони ще използва същата рамка, която създаде Марио Драги или не? Тя каза, че иска да предоговори Фонда за възстановяване на ЕС. Но какво означава това? Съвсем очевидно е, че при такъв амбициозен, дълбок и широкообхватен план като Плана за възстановяване, неизбежно се налагат промени, прецизиране, корекции. Но едно е да го коригираш, а друго е да го преосмислиш напълно. И вече виждаме, че Унгария има големи проблеми с това. Разбираемо е, че има голямо напрежение между Мелони и Европа. Тя получи прозвището „антиевроатлантик". Което може да е леко преувеличено, но може да съдържа и доза истина. Ще видим, ще разберем.

Какво ще кажете за позицията на Рим за Украйна? Видяхме преди няколко дни Берлускони да защитава Путин по телевизията. Как Мелони ще се справи с партньорите си? Ще промени ли мнението си? Какво ще се случи?

Франческо Галиети: О, този въпрос е абсолютно на място! Мисля, че когато става дума за Украйна, първо трябва да гледаме цифрите - дали Мелони ще има достатъчно гласове сама. Ако тя няма достатъчно гласове и, ако има твърде много отпор от страна на членовете на парламента на Берлускони и Салвини, тогава не мога да изключа вероятността тя да използва помощ от опозицията в лицето на Демократическата партия. Те със сигурност биха участвали, защото това не е партиен въпрос, дали си ляв или десен.

Имам впечатлението, че за италианците най-важният въпрос не е Украйна или Брюксел, а цените на енергията. Какви ще са първите стъпки, които новото правителство трябва да предприеме за борба с енергийната криза?

Франческо Галиети: Да, по този въпрос Мелони изглежда разчита изцяло на Марио Драги. Това, което видяхме, е, че Мелони повтаря изцяло неговите идеи - че ако има решение, то може да дойде само от Брюксел и трябва да е резултат от преговори, водени от ЕС като цяло, а не от отделните държави. И по този въпрос Мелони е в спор с Матео Салвини, който каза, че не трябва да чакаме ЕС, трябва да харчим пари, 30 милиарда допълнителен дефицит с аргумента - „На кого му пука?! Енергетиката е приоритет!". Мелони следва много внимателно съветите на Драги по този въпрос.

Междувременно видяхме някои частични решения. Миналата седмица италианското правителство издаде указ, който предоставя на компании, всякакъв вид компании, възможността да купуват електроенергия на фиксирана цена за определен период от време. По-конкретно, ценообразуването е 210 EUR на мегаватчас с минимална сума от 1 гигаватчас на година за 3 години, което е удобно за някои компании и много неудобно за други, но това е ситуация на живот и смърт.

Можете ли да обясните на чужденец как се правят коалиции в Италия, защото го правите през цялото време с коренно различни играчи и те все пак успяват да управляват успешно?

Франческо Галиети: Основната идея е поне в началото да се опитате да се придържате към първоначалните си партньори, които са били с Вас по време на кампанията. Но в първия месец след изборите трябва да посочите председателя на парламента, председателя на Сената, председателя на Долната камара на парламента и тогава си проличава дали има единство в коалицията или не. И после трябва да създадете постоянните комисии в парламента, от това също се вижда дали има консенсус какво ще прави, кой какво ще получи. В първите 2-3 седмици разбираме много. Каква е химията, която ще покаже може ли коалицията да се задържи или не. И накрая стигате до създаването на правителството.

Лидерът на мнозинството в парламента отива при държавния глава и предлага кабинет - министър-председател и списък от министри. Така че не е дадено Мелони да стане автоматично премиер. Разбира се, тя ще е лидер на първата партия от водещата коалиция, така че това неминуемо я поставя като фаворит, като първи вариант. Но не е даденост. Министрите на Италия се назначават от държавния глава. Президентът не е просто един възрастен господин, който ходи на церемонии и изнася речи. Той вдига и сваля правителствата в Италия. Той влиза в диалог с партиите, задълбочен диалог, понякога и тежък, разгорещен диалог. Партиите може да предложат министър на държавния глава и той да каже "Не". Виждали сме това. През 2018 г. Движение „5 звезди" и „Лига" предложиха Паоло Савоно за поста министър на финансите и той беше отхвърлен. Това е стрес тест и ако налягането се повиши много, понякога коалициите могат да се разпаднат и експлодират и да се образуват нови.

И ако коалициите станат нестабилни, президентът може да се опита да направи алтернативни мнозинства в парламента. В рамките на един и същи парламент Серджо Матарела създаде три различни коалиции.

Президентът решава, той ще гледа числата, броя на депутатите и дали предложените имена на министри са приемливи. Чувството е все едно си имаме крал.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Чернева: Нито една държава няма да признае референдумите в Украйна
Весела Чернева: Нито една държава няма да признае референдумите в Украйна
13 пияни и 26 дрогирани шофьори са засечени от МВР през изминалия ден
13 пияни и 26 дрогирани шофьори са засечени от МВР през изминалия ден