НОВИНИ

Триумф за Мелони и партията ѝ "Италиански братя" на изборите в Италия. Накъде отива страната?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:13, 26.09.2022
Чете се за: 06:07 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Триумф за Джорджа Мелони след вчерашните предсрочни парламентарни избори в Италия. За първи път в новата си история, страната ще има жена министър-председател.

Нейната партия "Италиански братя" печели убедително с 26% от гласовете. Втора остава Демократическата партия с 19 на сто. Популисткото движение "Пет звезди" има 15%, а крайнодясната "Лига" на Матео Салвини - 9. "Форца Италия" на Силвио Берлускони е подкрепен от 8%, а центристката "Ационе-Италия вива" на Матео Ренци получава 7% от гласовете.

След обявяване на резултатите Мелони се обърна към италианците с обещанието, че ще се стреми да обединява, а не да разделя. Резултатът ѝ осигурява мнозинство и в двете камари на парламента и ще ѝ даде възможност да оглави правителство, в което ще влизат партии само от нейната предизборна коалиция.

Какво означава това за третата най-голяма икономика в ЕС и какви са настроенията в Италия - вижте във видеото от нашите специални пратеници в Рим Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов.

Избирателната активност обаче е най-ниската в историята на страната. Тя е 64%, преди 4 години е била 73%.

Убедителна победа за крайната десница и Джорджа Мелони на парламентарните избори в Италия

Звездният миг на Джорджа Мелони настъпи след десетилетия на обществената сцена. Със своята последователна линия на опозиция в последните години, с посланията и уменията си да оцелява след атаките на опонентите, тя изведе партията основаната от нея преди 10 години - "Италиански братя" - до победата. И благодари на привържениците си в нощта след вота.

"Важно е да се знае, че ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички. Ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", каза Мелони.

Със своя умерен тон тя отправи послание като лидер на страната, а не като лидер на партия, коментират анализатори.

Мелони обещава орязване на данъците, помощи за семействата, насърчаване на раждаемостта, радикални мерки срещу незаконната миграция. Уверява, че ще води страната към стабилност и ще остане на власт четири години. Очакванията са, че тя ще успее да състави еднородно правителство от три десни партии и няма да ѝ се налага да търси партньори сред другите формации.

В Италия някои ликуват, други са разтревожени от изхода от изборите.

Демократическата партия е втора по резултат, което се равнява на поражение.

Управляващите в Италия ще бъдат изправени пред тежки предизвикателства и единството им ще е решаващо за страната. Но позициите им по ключови въпроси като този за войната в Украйна са различни. Мелони твърдо подкрепя санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна, докато Салвини призова за отмяната на санкциите, а двамата със Силвио Берлускони са известни с топлите си отношения с Кремъл.

Един от първите чуждестранни лидери, които поздравиха Мелони беше унгарският премиер Виктор Орбан. Победата на Мелони беше приветствана от полското правителство, от крайнодесни опозиционни партии в Испания и Франция.

Какво означава победата на Джорджа Мелони?

"При положение, че Мелони печели големи мнозинства и в камарата на депутатите, и в Сената не виждам никакъв риск от нестабилност в Италия. Стратегията на Мелони по отношение на Украйна и Русия е много стабилна, тя винаги е декларирала, че ще следва политиката на Марио Драги и фон дер Лайен, така че по този въпрос позицията на Италия ще е съвсем същата като досега за подкрепа на Украйна, включително и за предоставяне на оръжия. Тук позицията ще е като на Драги. По отношение на европейските фондове, ние сме най-големият бенефициент по Плана за възстановяване и устойчивост и Мелони вероятно ще играе ключова роля по въпросите на енергетиката на следващия Съвет, когато Комисията ще предложи да се отвори нова глава в Плана - за инвестиции в енергетиката. Не разбирам откъде идват страховете от дясно правителство в Италия", каза Лучано Монти, преподавател по политики на ЕС - Университет “Луис-Гуидо Карли”, Рим.

"Мелони няма международен опит и в миналото е защитавала евроскептични позиции, тя беше противник на еврото. Сега омекоти значително своята реторика и нещо повече - през последния месец твърдо зае проатлантически, проамерикански и проукраински позиции относно войната в Украйна и това беше много важно за утвърждаването й на международната сцена. Относно отношенията ни с нашите основни партньори - Франция, Германия, Испания - те могат да бъдат проблематични в началото, но позициите на Италия в Евросъюза и в Европа няма да се променят из основи.”, каза Винченцо Емануеле, политически науки - Университет “Луис-Гуидо Карли”, Рим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетели: След катастрофата Любенов съжалявал за потрошения си скъп автомобил
Свидетели: След катастрофата Любенов съжалявал за потрошения си скъп автомобил
Автомобил самокатастрофира на АМ "Струма" край Кочериново (СНИМКИ)
Автомобил самокатастрофира на АМ "Струма" край Кочериново (СНИМКИ)