НОВИНИ

Мистериозни течове по двата руски газопровода в Балтийско море

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
15:25, 27.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Необясними течове по два руски газопровода в Балтийско море край Швеция и Дания разтревожиха европейските страни.

Повредите на три места по тръбопроводите са безпрецедентни, заявиха експерти по енергийна инфраструктура.

Балтийско море закипя на три места над газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Кадрите бяха разпространени от въоръжените сили на Дания. Наблюденията от въздух сочат, че най-големият теч разпространява мехури в диаметър от един километър, а най-малкият - в диаметър от 200 метра.

Морската администрация на Швеция издаде предупреждение за два теча в газопровода "Северен поток 1", малко след като беше открит теч в близкия "Северен поток 2", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски мили.

При откриването на повредите нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, но и двата все още са съдържали газ под налягане. В ход е разследване, което да установи причината за течовете на тръбопроводите.

"Твърде рано е да се правят изводи. Но ситуацията е необичайна. Ситуацията е необикновена. Има три теча, макар и с известна разлика във времето. И поради това е трудно да си представим, че случващото е просто съвпадение", каза Мете Фредериксен, министър-председател на Дания.

От "Газпром" засега няма коментар, но от Кремъл изразиха безпокойство заради течовете. Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена, включително тази за саботаж.

Доставките по "Северен поток 1", който снабдява с природен газ Германия и други европейски страни, са спрени официално по технически причини. По газопровода "Северен поток 2" никога не е бил доставян газ поради липса на разрешително.

Странните повреди съвпаднаха и с официалното откриване на Балтийския газопровод. Той свързва Норвегия с Дания и Полша и позволява подаването на газ към трети страни, като осигурява известна независимост от руските доставки. Капацитетът му е 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, причинил катастрофата на Околовръстното, остава в ареста. Ето какво каза на излизане от съда (Видео)
Мъжът, причинил катастрофата на Околовръстното, остава в ареста. Ето какво каза на излизане от съда (Видео)
Регионалният министър: Състоянието на основните магистрали е изключително незадоволително
Регионалният министър: Състоянието на основните магистрали е изключително незадоволително