Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха скулптурата "Водна паша" в Южния парк (Снимки)

Айше Сали
от Айше Сали
13:19, 27.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Галерия
Слушай новината

На кого искаме да вярваме и накъде искаме да ни води? Повод за размисъл дава арт инсталацията "Водна паша" на скулптора Павел Койчев в Южния парк в София. Тя ще остане за постоянно там, а официалното ѝ откриване днес беше в присъствието на десетки общественици, подкрепили идеята.

Скулптурната композиция "Водна паша" на Павел Койчев ще заживее в Южния парк

Вярата в доброто дава сили да ходиш по вода и да следваш своя предводител. Поне така изглежда във "Водната паша" на Павел Койчев. Инсталацията е създадена още през 2009 г. в село Осиковица, но от днес е неподвластна навремето.

"Има и хубави неща в живота. На това искам да вярвам. 13 години не мога да си обясня защо така се приема доста единодушно тази композиция. Не мога да си обясня причината. Може би подсъзнателно тази алюзия за Христос въздейства, макар и подсъзнателно на хората", казва Павел Койчев.

Скулптурната композиция "Водна паша" на Павел Койчев е първата постоянна артинсталация в София, а материалите, от които е изработена, тежат близо 2 тона.

Акад. Владимир Зарев организира една от първите подписки в подкрепа на тази идея.

"Видях "Водна паша" в блатото в с. Осиковица и това беше като духовно видение. Не можех да си представя, че това творческо вдъхновение ще си отиде", каза той.

"Няма нищо по-хубаво от това, разхождайки се, да срещаш изкуство. Ти ще отидеш в галерия, когато си го разбрал. Това е особено важен път към младите хора", каза Малина Едрева, председател на Комисията по култура в Столичния общински съвет.

Все по-често изкуството ще бъде част от откритите пространства в различни райони на София. За да ни напомня, че с вяра в красивото и доброто можем да вървим напред.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове
МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове
Хасково отново ще бъде домакин на 24-часово състезание по картинг
Хасково отново ще бъде домакин на 24-часово състезание по картинг