НОВИНИ

Топлофикациите искат 60% скок на парното и топлата вода, ако държавата не ги компенсира

Николай Минков
от Николай Минков
17:16, 27.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ако държавата не компенсира топлофикациите, които са на природен газ, те ще настояват на скок в цената на парното и топлата вода с поне 60% от Нова година. Това заяви за "По света и у нас" председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че готвените от кабинета мерки ще бъдат насочени към най-засегнатите от скока на синьото гориво, но ще са обвързани с конкретни ангажименти.

Енергийният министър: Не се очаква недостиг на газ, прогнозите са за стабилни доставки през отоплителния сезон

Според Асоциацията на топлофикациите, определените от КЕВР на 1 юли цени на парното за настоящия отоплителен сезон трябва да се повишат заради скока на газа.

"Тези нива, които достигна цената на природния газ е необходимо от 1 януари да се повиши цената на топлинната енергия поне с 60%, но уточняваме, че това трябва да се случи, ако не бъдат одобрени компенсациите за топлофикациите заради високата цена. Тогава това повишение или няма да го има или ще бъде доста по-малко", каза Георгиев", каза Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетиката обясни, че готвените от кабинета мерки, предвиждат подпомагане на най-уязвимата индустрия, но помощта ще се предоставя само след като бъдат изпълнени определени условия.

"Степента на подпомагане, поне това, което аз предлагам, е да зависи от ангажименти от ответната страна за икономии, оптимизация, за енергийна ефективност", каза Росен Христов.

Той се обяви и за изравняване цените на отделните енергоизточници за бита.

"Би трябвало отопление на ток, газ и парно да бъде приблизително една и съща цена, така че това, което се опитваме да разработим е една честна система за компенсация, така че хората да не се принудени да бягат и да се отказват от парно и ходят да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление", каза министърът.

А готвените помощи за бита ще са само за най-нуждаещите се.

"Луксозни имоти от типа, където има басейни, сауни, всякакви други големи енергийни консуматори, това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще се опитаме да вкараме мерки, които отразяват тази реалност".

Законопроектът се мерките ще бъде предаден на редовното правителство, каза още Христов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова се отказа в края на втория сет в първия кръг на турнира в Парма
Виктория Томова се отказа в края на втория сет в първия кръг на турнира в Парма
Весела Чернева: Нито една държава няма да признае референдумите в Украйна
Весела Чернева: Нито една държава няма да признае референдумите в Украйна