НОВИНИ

Показателите от вчера за концентрация на прах във въздуха над Пловдив не надвишават нормата

пловдив задимен горящото сметище цалапица отчетени вредни стойности въздуха видео
bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 03.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Показателите от вчера за концентрация на прах във въздуха над Пловдив не надвишават регламентираната норма, заявиха от РИОСВ - Пловдив.

"Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив информира гражданите, че в двата пункта за следене качеството на атмосферния въздух в града не се отчитат превишения на средноденонощните норми по показател „фини прахови частици“ (ФПЧ10) за 2 август 2024 година. Данните се следят непрекъснато заради възникналия пожар в Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица и преносът на въздушни маси оттам към Пловдив".

Към днешна дата има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната стойност по показател „фини прахови частици“ (ФПЧ10) за изминалото денонощие на 2 август 2024 година:

За автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица“ измерената средноденонощна стойност по показател ФПЧ10 е 39 µg/m3, а за АИС „Тракия“ – 45 µg/m3, което е под нормата за опазване на човешкото здраве 50 µg/m3.

През изминалото денонощие изнасяните стойности пред обществеността от страна на екоинспекцията за концентрации на прах в атмосферния въздух бяха средночасови, което не позволяваше те да бъдат сравнявани със средноденонощната норма и респективно да бъде направена окончателна оценка.

РИОСВ – Пловдив продължава да следи замърсителите в атмосферния въздух след пожара и през следващите дни и има готовност да информира гражданите и останалите институции в случай на регистриране на завишени стойности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобус номер 200 тръгва от днес в столицата за лов на туристически атракции
Автобус номер 200 тръгва от днес в столицата за лов на туристически атракции
Ивайло Иванов пред БНТ: Бях готов за медал (ВИДЕО)
Ивайло Иванов пред БНТ: Бях готов за медал (ВИДЕО)