НОВИНИ

Полицейски час в Багдад след ожесточени сблъсъци в Зелената зона

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:11, 30.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

15 загинали и над 350 ранени - такава е равносметката след ожесточените сблъсъци в Багдад. Безредиците избухнаха, след като влиятелният шиитски духовник Муктада Садр обяви, че завинаги се оттегля от политиката. Муктада Садр обяви гладна стачка, докато насилието не бъде прекратено.

Улични боеве, стрелба и ракетни изстрели тази нощ в Багдад, въпреки наложения полицейски час. Сблъсъците са основно в строго охраняваната Зелена зона в иракската столица, където се намират правителствените сгради и чужди посолства.

Заради безредиците служителите в нидерландското представителство са били принудени да се преместят в мисията на Германия.

Напрежението в Ирак тлее от близо година. Блокът на шиитския духовен водач Муктада Садр спечели най-много места на парламентарните избори през октомври, но отказа да преговаря за съставянето на правителство с подкрепяната от Иран формация, начело на която е лидерът на бившите шиитски милиции Хади ал Амири. В резултат страната изпадна в политическа нестабилност.

"Тук сме с искане за по-добър живот, искаме училища за нашите деца, достъп до здравеопазване. Искаме достоен живот", казва Ахмед, поддръжник на Муктада Садр.

Вчера след съобщението, че Муктада Садр се оттегля завинаги от политиката, негови привърженици щурмуваха правителствения комплекс в Зелената зона, а силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството. Тези сцени са своеобразно повторение на размириците през 2014 г., когато Муктада Садр също обяви, че се отказва от политическия живот.

Иран затвори границата си с Ирак, а Кувейт призова гражданите си незабавно да напуснат страната. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за сдържаност и успокояване на ситуацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на МААЕ пристигна в Украйна и е на път за АЕЦ "Запорожие"
Екип на МААЕ пристигна в Украйна и е на път за АЕЦ "Запорожие"
Камион с домати се обърна на магистрала в Калифорния
Камион с домати се обърна на магистрала в Калифорния