НОВИНИ

Поликраище и съседни села спасяват училище с 200-годишна история

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 04.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

В края на миналата седмица ви разказахме историята на училището в горнооряховското село Поликраище, което е застрашено от закриване, а местните жители излязоха на протест, за да го защитят. Веднага на място там отиде и просветния министър Красимир Вълчев, който даде година толеранс на учителите и местната власт да спасят училището с 200–годишна история. Снощи жителите на селото се събраха, за да обсъдят как да подобрят образователния процес там, за да го има и за напред, вижте.

След срещата с министър Красимир Вълчев, жителите на Поликраище заедно обсъдиха бъдещето на училището си.

Сред първите мерки, които бяха обсъдени е създаването на училищно настоятелство, привличането на още учители и трансформирането на слетите паралелки в самостоятелни.

Ани Нейкова – учител: Ще дадем всичко от себе си, ще кандидатстваме по всякакви проекти, които се изпращат от МОН. Занимания цяло лято с деца, които дори не учат в нашето училище. Ще имаме нужда от още един педагог, защото ще имаме самостоятелна паралелка 1 клас. Ще се подсигурим на децата възможно най-доброто образование в нашето училище!

За да го има училището, ще са нужни усилията на всички, казват хората в Поликраище, които са готови да подкрепят учителите в борбата за оцеляване му.

Отец Антоний: И църквата, и училището са особено важни за всички хора, които мислят по този наци и за тях е ценна вярата и образованието на децата им!

Марин Богомилов – председател на земеделска кооперация: Ние реално сме готови да помогнем на училището като се ангажираме да дадем стипендии, минимум на три дечица, които са с изявени способности. Това от една страна ще стимулира едно негласно съревнование между тях и ще бъде в помощ на родителите им!

Проф. Георги Георгиев – инициативен комитет: Ние лично също отпускаме три стипендии аз и сестра ми. Изобщо в България трябва да се разбере – пари не се жалят за наука и образование, те са гарант за нашият напредък и съществуване!

В борбата за училището в Поликраище се включват и жителите на съседните села, деца от които и сега учат тук.

Марин Тодоранов – кмет на село Поликраище: Имаме инициативата да направим училищно настоятелство, което да бъде от по-широк кръг от хора, кметовете на Поликраище, Янтра и Крушето, да има представители от бизнеса в тези села, от родителите и да помагат на училището да продължи да съществува!

Така и тази година на 15 септември в Поликраище ще удари първи учебен звънец, а прага на училището ще прекрачат 12 първокласници.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Асен Асенов: Очевидно на Америка трябва нова програма за решаване на проблема с расизма
Проф. Асен Асенов: Очевидно на Америка трябва нова програма за решаване на проблема с расизма
Безплатни билети предостави археологическият музей в Сандански на хотелиерите в района
Безплатни билети предостави археологическият музей в Сандански на хотелиерите в района