НОВИНИ

Политически сблъсъци заради доставките на газ (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:25, 13.08.2022
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Доставките на газ отново станаха причина за политическо напрежение. От президентската институция са на мнение, че зимата може да е тежка заради действията на предишното правителство. Бившите управляващи отново са разделени, този път по отношение на "Газпром".

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" защитават решенията си и смятат, че всичките им действия са правилни и синьо гориво за България и без "Газпром" е осигурено. От БСП настояват за възобновяване на преговорите с Русия. Опозицията - в лицето на ГЕРБ, определя действията на предишния кабинет като "убийство". От "Има такъв народ" твърдят, че синьото гориво, което влиза у нас, е руско.

Вицепрезидентът Йотова е на мнение, че нито България, нито Европа могат да са спокойни за зимните месеци и по думите ѝ изходът от ситуацията трябва да се търси на общоевропейско ниво. Тя коментира и призива на Корнелия Нинова от преди дни да се възобновят преговорите с "Газпром" с думите, че е можела да го направи при спирането на доставките.

"Госпожа Нинова, която от два дни това призовава, тогава беше вицепремиер и можеше да настоява това да не се случва. Така или иначе след изтичането на договора България трябва да се замисли за дългосрочни договори, а не с един-два танкера, които ги търсим по моретата. Аз чух последното заявление на бившия министър-председател г-н Кирил Петков, че тази газ е няколко пъти по-евтина, отколкото е била досега или отколкото е европейската, само че никога от него не чух каква е тази цена", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Бившият премиер Кирил Петков не приема упреците по отношение на доставките на газ и цената на американски втечнен газ.

"Аз съм много доволен, че гръцката връзка е факт, там цената ще бъде 4 пъти по-евтина, но само за количествата в гръцката връзка, да не се говори с общи фрази. А седемте танкера, условието е до 19 август да бъде решено от правителството дали ги купува или не. Цената на тези танкери беше реална, когато ние ги договорихме, 30 долара под европейския пазар", допълни Кирил Петков, бивш министър-председател от "Продължаваме промяната".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира газовата криза от торовия завод "Неохим" в Димитровград, който спира производство заради високата цена на газа. В единственото предприятие за производство на тор у нас 61 от работниците вече са освободени.

"Перфектната буря ще дойде догодина. Перфектната буря, която ще ни занули докрай. И това на изборите хората трябва да го знаят. Последните издихания има държавата, за да може нещо да се спре. Вие видяхте вчера - КЕВР дава 60% отгоре на цената на газа. В същото време 800 млн. Нов кредит, за да дотира газа. Питам ви, кой ще върне и този кредит. При положение, че цената на КЕВР е 298 в същото време измамниците играят търг на 320 лева", добави председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на БСП и бивш вицепремиер Корнелия Нинова обвини във Фейсбук Бойко Борисов в лъжа и разходка за пиар, както и че отишъл там само, за да хули предишното правителство. Според нея с посещението си Борисов е отговорил на 28 000 предприятия, които ползват газ и виждат спасение във възобновяването на доставките от "Газпром". Напомня още, че се е обявил за спиране на доставките от "Газпром".

Корнелия Нинова: За да се върне на власт, Борисов лъже от сутрин до вечер

От "Демократична България" са изненадани, че в първите дни на служебния кабинет чули, че има хаос в енергетиката, а сега се оказало, че азерският газ ще потече бързо по интерконектора с Гърция.

"Аз съм притеснен за страната. Не се налага да се водят разговори с "Газпром" за дългосрочни доставки, освен това "Газпром" се оказа, че не е надежден доставчик, тъй като газът от "Газпром" освен, че е най-скъп и това Унгария го усети по изключително тежък начин и много несигурен, тъй като не знаем кога Путин ще реши да ни спре кранчето, а това Западна Европа вече го усети", заяви Иво Мирчев от "Демократична България".

Според "Има такъв народ" не е тайна, че доставките на газ са застрашени. Те отново заявяват, че газът, който получаваме, е руски, но през посредници, за което обвиняват бившия вицепремиер Асен Василев.

"Друго, за което отново се правят на луди и мълчат, е, че има държави в Европейския съюз, които са ни пример за демокрация като Германия, Италия, защо не и Гърция, които работят с "Газпром" директно. Там цената при тях не е вдигната, те имат проблем с количествата, които им доставят руснаците, но цената им не е вдигната и същата схема, спазвайки всички санкции, защо не се приложи от българското правителство", каза още Тошко Йорданов, заместник-председател на "Има такъв народ".

На фона на тези политически спорове цената на газа в България продължава да расте.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов и Любомир Епитропов останаха извън финалите на Европейското
Йосиф Миладинов и Любомир Епитропов останаха извън финалите на Европейското
Давид Попович постави нов световен рекорд на 100 метра свободен стил
Давид Попович постави нов световен рекорд на 100 метра свободен стил