НОВИНИ

Кой е нападателят на Салман Рушди?

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 13.08.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Писателят Салман Рушди остава в тежко състояние, след като вчера беше нападнат с нож в щата Ню Йорк. Нападателят е задържан от полицията. Това е 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси. Засега мотивите му са неизвестни. Колеги на писателя и световни политици осъдиха случилото се като атака срещу свободата на словото. Авторът на "Сатанински строфи" от години получава смъртни заплахи заради творчеството си.

След дълга операция Салман Рушди е на командно дишане и не може да говори. Той може да остане без едно око, нервите на едната му ръка са прекъснати, засегнат е и черният му дроб, съобщи литературният агент на писателя Андрю Уайли.

Нападнаха Салман Рушди по време на реч в Ню Йорк

Рушди беше пронизан с нож преди да изнесе лекция на конференция в американския град Шътокуа. Нападателят е задържан на място. Той си е купил билет за събитието, където не е имало специални мерки за сигурност. 24-годишният Хади Матар е жител на щата Ню Джърси. Той е син на емигранти от Ливан. Полицията обискира дома му.

"Засега няма признаци за мотив. Но ние работим с ФБР и шерифството и ще определим какъв е този случай, какви са мотивите за нападението", заяви Юджин Станишевски, полиция на щата Ню Йорк.

Докато Салман Рушди се бори за живота си, негови колеги изказват съчувствие и подкрепа. Световната асоциация на писателите и много политици осъдиха жестокото нападение.

"Той е жертва на подло нападение от силите на омразата и варварството. Неговата борба е и наша борба, тя е универсална. Днес, повече от всякога, ние сме на негова страна", допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

Това е атака срещу човешките свободи, посочи шефът на Британската хуманистична асоциация.

"Салман е известен като безстрашен защитник на креативните мислители, на писателите - защитник на свободата на словото, свободата на избора и мисълта, на демокрацията и отворените общества", каза още Андрю Копсън, Хуманисти Великобритания.

Салман Рушди е обект на смъртни заплахи вече над 30 години. Всичко започва с публикуването на неговия роман "Сатанински строфи" през 1989 година. Той е критикуван за богохулство и покойният вече ирански аятолах Хомейни издава фетва или указ със смъртна присъда за Рушди.

За убийството му е обявена награда от близо 3 млн. долара. Писателят е принуден да се укрива близо десет години и макар Техеран да се дистанцира от фетвата настроенията срещу писателя остават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Давид Попович постави нов световен рекорд на 100 метра свободен стил
Давид Попович постави нов световен рекорд на 100 метра свободен стил
Мъжкият волейболен отбор завърши наравно със Сърбия в контрола
Мъжкият волейболен отбор завърши наравно със Сърбия в контрола