НОВИНИ

Салман Рушди е на апаратно дишане, нападателят му е арестуван

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:24, 13.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Състоянието на британския писател Салман Рушди остава много тежко, след като беше нападнат преди да изнесе лекция в Шътокуа, щата Ню Йорк. Нападателят е задържан. Той е идентифициран като Хади Матар на 24 години от Ню Джърси. Мотивите му за атаката все още не са ясни.

"Новините не са добри", съобщи агентът на Салман Рушди след операцията.

Писателят е на апаратно дишане. Той не може да говори. Има вероятност да загуби едното си око. Засегнат е и черният му дроб, прекъснати са и нерви на ръката му.

Нападението стана в препълнена зала в института Шътокуа, на около 1 час път от Бъфало. Мястото е определяно като перфектно за уединение през лятото и за образователни цели. Рушди трябвало да изнесе лекция за важността преследваните писатели да работят.

"Бяхме на петия ред. Салман Рушди пристигна и седна. Хората ръкопляскаха. Водещият започна да представя събитието. Тогава един мъж стана и отиде на подиума. Помислихме си, че ще нагласи микрофона. Всичко се случи толкова бързо. Наръга го с нож няколко пъти. Първият удар беше по врата. Започна да тече кръв. Веднага изтичахме на сцената. Много хора се опитаха да помогнат и да хванат мъжа.", разказва очевидка на нападението.

Нападателят е имал пропуск за лекцията. Според полицията той е действал сам. Претърсено е жилището му, но все още не се съобщават мотивите за нападението.

"Наистина не си представяхме, че Салман Рушди ще бъде нападнат, докато е в Съединените щати.", казва Кларис Шариф, програмен директор на PEN America.

Повече от 30 години, откакто Рушди написва "Сатанински строфи" срещу него има смъртни заплахи.

"Това е човек, който е прекарал десетилетия, казвайки истината. Човек, който не се е страхувал , въпреки заплахите, които са го преследвали през голяма част от живота му", казва Кейти Хокул, губернатор на Ню Йорк.

През 1989 г. аятолахът на Иран издава фетва, която осъжда писателя на смърт и обещава награда от 3 милиона долара за убийството му. За Рушди следват 10 години, в които той трябва да се укрива.

Сегашните власти в Иран се дистанцират от фетвата, но заплахите срещу писателя продължават. През 2012 иранска религиозна фондация увеличи наградата до 3 милиона и 300 хиляди долара.

Роденият в Индия, Салман Рушди е британски и американски гражданин. Определя се като атеист. Винаги е заявявал, че това, в което вярва, е свободата на изразяване. Новият му роман трябва да излезе през февруари 2023 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 2/3 от територията на ЕС е засегната от суша
Близо 2/3 от територията на ЕС е засегната от суша
Валежи днес, в отделни райони ще са временно интензивни
Валежи днес, в отделни райони ще са временно интензивни