НОВИНИ

Искате ли да подобрите нещо в града си? Доброволци помагат за реализиране на идеите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:49, 12.08.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

Доброволци помагат на инициативни граждани да осъществят идеите си за подобряване на градската среда. Всяко боядисване на пейка, реставриране на чешма или дори косене на трева в общински терен изисква сериозна документация и месеци ходене по институции, за да можете законно да ремонтирате нещо в града.

Доброволческа платформа служи точно за това - снимате, качвате в приложението и получавате необходимото съдействие.

Две години обаче отнема на момчетата от платформата Urbid да получат позволение за реставрацията на една чешма в Борисовата градина.

"Беше инициирана от гражданина Бойко Благоев. Началната му идея на момчето беше да направи чешмичката в памет на майка си", каза Димитър Вранчев от платформата Urbid.

Ако и вие искате да подобрите нещо в града си и нямате две години за обикаляне по институции те, просто го снимайте, локализирате и качете в платформата.

"Общината, съответно преценява, дали ще даде разрешение за съответната намеса и ние се свързваме с дизайнери и архитекти, които да дадат решения за въпросното място", казва Вранчев.

Средствата за подобренията идват от частни фирми или от хората предложили ремонта. Дори да искате да направите сериозна инвестиция в градска среда, никога не започвайте на своя глава и без официално позволение, защото ще бъдете глобени.

Цанко Донков също е доброволец, помага за по-добрия живот в квартала си. Вече е глобяван, че коси тревата пред район "Красно село" без позволение. Това лято заедно с приятели решават да окосят двора на училището, в което са учили, защото е обрасъл с бурени.

"Дойдох рано сутринта в кабинета на директора и казах, че искам да помогна. Направих го заедно с един приятел Веско Кръстев, който винаги се отзова", казва Донков.

Посланието и на Цанко, и на момчетата от Urbid е да бъдем отговорни към средата, в която живеем и да не сме активни само с критики в социалните мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарски бизнесмен е намерен мъртъв в дома си край пернишко село
Швейцарски бизнесмен е намерен мъртъв в дома си край пернишко село
"Продължаваме промяната" ще обжалва решението на ЦИК за избор на председатели на районните комисии
"Продължаваме промяната" ще обжалва решението на ЦИК за избор на председатели на районните комисии