НОВИНИ

Руската администрация в Запорожие: Ядрената централа може да бъде консервирана при продължаващи обстрели

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:39, 12.08.2022
Чете се за: 05:17 мин.
Европа
Слушай новината

Окупационната руска администрация в Запорожие не изключи консервация на местната ядрена централа заради продължаващите обстрели.

Двете страни във войната в Украйна се обвиняват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички рискове от ядрена катастрофа. Западът настоява за незабавно връщане на централата под украински контрол и подкрепя идеята за обявяването ѝ за демилитаризирана зона. Международната агенция за атомна енергия поиска нейна мисия да бъде допусната възможно най-скоро в централата.

"Положението е сериозно, времето ни притиска ", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Според него от седмици агенцията се опитва да изпрати инспекционен екип в централата в Запорожие. Киев и Москва се обвиняват взаимно във възпрепятстване на мисията.

"Подчертавам, че всякакви военни действия, които имат и най-малък потенциал да застрашат сигурността на такова ядрено съоръжение, трябва да спрат незабавно. Подобни действия могат да доведат до сериозни последици. МААЕ е готова да помогне за избягване на такава ескалация на кризата", заяви Рафаел Гроси.

Решението на случващото се в Запорожие е просто - руските сили трябва незабавно да се изтеглят от украинска територия, посочи американската страна и повтори подкрепата си за обявяване на демилитаризирана зона при АЕЦ "Запорожие".

"Отново призоваваме Русия да прекрати всички военни действия при украинските ядрени мощности и настояваме за връщане на пълния контрол върху централата в Запорожие на Украйна. До нас достигат сведения за малтретиране на украинския персонал от страна на руските войници. Ако това е вярно, подобно отношение е несъвместимо със седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност, които Русия подкрепя", коментира Бони Дженкинс - заместник държавен секретар по разоръжаването на САЩ.

Централата в Запорожие e под руски контрол, но се обслужва от украински специалисти. Двама от тях споделят пред Би Би Си, че на практика работят под дулото на оръжие, живеят в постоянен страх, използват единствено руски сим карти, а понякога не могат да се приберат след работа у дома.

Очаквано, руският представител в ООН хвърли отговорността за кризата около централата в Запорожие върху Киев и западните му съюзници и определи обвиненията към Москва като "сюрреалистични", "цинични" и "абсурдни".

"Многократно сме предупреждавали нашите западни колеги, че ако не вразумят режима в Киев, може да се стигне до чудовищни последствия, които ще излязат далеч отвъд пределите на Украйна. В момента се случва точно това - нападенията срещу атомната електроцентрала са изправили света пред катастрофа, сравнима с аварията в Чернобил", заяви Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

Руската администрация в Запорожие посочи, че при продължаване на украинските обстрели може да последва консервация на централата и пренасочване на оставащите мощности към териториите под руски контрол. Прогнозира още, че скоро в районите под контрола на Киев ще възникнат проблеми с електроснабдяването.

За БНТ темата коментира и украинският експерт по ядрена енергия Григорий Плачков.

"Преди началото на войната обединената енергийна система на Украйна беше изключена от системата на Русия и Беларус и присъединена към европейската. Но техническа възможност руската система да присъедини АЕЦ "Запорожие" съществува. Но имат ли достатъчно пари, възможности - трудно е да се прогнозира при обстрели и повредени далекопроводи.

Реакторите в Запорожие са тип ВВЕР-1000 Ве 320, свързани са към мрежата през 1995 г. Работят с уран-235 и разчитат на водно охлаждане. Загубата на охлаждане или повреда на резервните дизелови генератори са най-големите рискове.

"Моето мнение е, че целият свят се интересува да не се разпространява ядрен материал от Запорожката АЕЦ. Тя има шест атомни енергоблока и е най-голямата в Европа и трета в света - т.е. има голям ядрен запас", коментира Григорий Плачков.

АЕЦ "Запорожие" е на 500 километра от Чернобил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Неизпратени писма" - Аделина Радева откри първата си изложба в Копривщица
"Неизпратени писма" - Аделина Радева откри първата си изложба в Копривщица
Баскетболните национали загубиха от Чехия в контрола
Баскетболните национали загубиха от Чехия в контрола