НОВИНИ

Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" - ООН призова за демилитаризирана зона в района

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:31, 12.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия около АЕЦ "Запорожие" и установяване на демилитаризирана зона в района. Съобщава се, че през изминалата седмица са нанесени най-малко 10 ракетни удара срещу централата. Няма изтичане на радиация. Служители на АЕЦ "Запорожие" разказаха пред Би Би Си за ситуацията отвътре.

"Живеем в постоянен страх. Около нас е пълно с военни, а ние на практика работим под дулото на оръжията им" - това е малка част от разказа на двама служители на АЕЦ "Запорожие", с които се е свързала Би Би Си. От британската обществена телевизия общуват с мъж и жена, чиято самоличност запазват в тайна. Казват, че си разменят текстови съобщения, тъй като каналите за комуникация са почти напълно прекъснати.

Служителите споделят, че вече могат да използват единствено руски сим карти, нямат достъп до интернет, а понякога нямат и възможност да се приберат у дома. Така се случило в четвъртък, когато бяха нанесени нови удари срещу централата и новата смяна не е можела да застъпи. При ударите е пострадал и един украински работник в АЕЦ-а. След като през март Русия окупира района на град Енергодар, където се намира "Запорожие", в централата са се настанили десетки военни, казват още останалите да работят там украински служители.

По време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, директорът на Международната агенция за атомна енергия подчерта, че в момента няма повишени нива на радиацията около АЕЦ "Запорожие", но е изключително важно екип на агенцията да бъде допуснат на терен възможно най-скоро.

"Това е решаващ момент, който може да предопредели изхода от тази криза. Изправени сме пред огромна опасност. Наш екип е готов да замине за "Запорожие" още от месец юни. Но към този момент това не е възможно. Не можем да позволим военните действия, които се водят там, да застрашат ядрената сигурност", каза Рафаел Гроси, директор на МААЕ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова сраженията в района на АЕЦ-а незабавно да бъдат прекратени и да бъде обявена демилитаризирана зона. Според руския постоянен представител в ООН, обаче, това би било предпоставка за украински удари в района.

"Многократно сме предупреждавали нашите западни колеги, че ако не вразумят режима в Киев, може да се стигне до чудовищни последствия, които ще излязат далеч отвъд пределите на Украйна. В момента се случва точно това - нападенията срещу атомната електроцентрала са изправили света пред катастрофа, сравнима с аварията в Чернобил", заяви Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

От събота насам в района на "Запорожие" са нанесени най-малко 10 ракетни удара. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за тях.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама братя в състава ни за Световното първенство по борба за юноши в София
Двама братя в състава ни за Световното първенство по борба за юноши в София
Весела Лечева с приветствие по случай Международния ден на младежта
Весела Лечева с приветствие по случай Международния ден на младежта