Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Теменужка Петкова: Проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години

от БНТ
08:50, 12.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Политика
Слушай новината

"По отношение на природния газ има сериозни аномалии в поведението на правителството на Кирил Петков, тъй като от кабинета побързаха да прекратят доставките по договора с "Газпром Експорт" и не направиха необходимото да заместят тези доставки", каза в студиото на "Денят започва" Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката.

По думите ѝ проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години.

"Самото строителство е започнало от октомври 2019 година. Договорът е предвиждал строежът да приключи април 2021 г. С оглед на пандемията срокът беше удължен до 31 декември 2021 година", подчерта Теменужка Петкова.

Според нея е било необходимо да бъде стартиран международен търг на база на който да бъдат осигурени необходимите количества природен газ за страната.

С колко ще поскъпне газът, какви са наличните количества и кога ще заработи газовата връзка?

"Кабинетът на Петков побърза да включи посредници, които ни доставят отново руски газ на 30% по-висока цена. Не след дълго време компетентните органи ще се занимаят с това защо "Булгаргаз" преотстъпи своите права, задължения и възможности да осигури природен газ за България на посредници по веригата, които да оскъпят доставките на газ за страната ни", допълни Теменужка Петкова.

По думите ѝ правителството на Петков е платило колосална сума на адвокатска кантора, която да води преговорите с "Газпром Експорт" и това също трябва да бъде обект на анализ в бъдеще.

"Ще бъде интересно какви съвети е дала тази кантора, как са вървели преговорите, какво е било точно неразбирателството между "Газпром" и българското правителство. Защото кабинетът беше яростен защитник на "Лукойл", когато искаше от Европейската комисия дерогация за руския петрол, но когато стана дума "Булгаргаз" да достави директно природен газ за българския пазар правителството беше много либерално", каза още Теменужка Петкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
40 яхти се включват в регатата "Кор Кароли"
40 яхти се включват в регатата "Кор Кароли"
Григор Димитров отпадна и на двойки в Монреал
Григор Димитров отпадна и на двойки в Монреал