НОВИНИ

Ситуацията с COVID-19: Антигенните тестове отново са безплатни, обсъжда се намаляване на карантината (Обзор)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:16, 12.08.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Намаляване на карантината за заразените с COVID-19 и контактните им обсъждат здравните власти. Предвижда се изолацията за инфектираните да бъде намалена от 10 на 7 дни, а за контактните от 7 на 5 дни, но само ако тестът за коронавирус е отрицателен.

В регионалните здравни инспекции в страната вече правят безплатни бързи тестове, които са осигурени от здравно министерство. Кабинетът за безплатни бързи тестове в столичната здравна инспекция също работи от днес.

"Всеки гражданин, който има интерес и проявява симптоми, може да дойде от 8.00 до 17.00 часа. Тестовете са безплатни. Не се изискват никакви други неща, освен да носи личната карта, за да бъде регистриран. Имаме достатъчно тестове", заяви Ния Нейчева - лаборант.

Здравното министерство е осигурило над 900 000 теста, които са представени на регионалните здравни инспекции в цялата страна за безплатни изследвания.

"Стартирахме и мобилни групи, които вече работят в около 17 области на страната. Да провеждат такива безплатни тестове в отдалечените и труднодостъпните региони", обясни д-р Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

От следващата седмица личните лекари ще могат да издават електронно направление за бърз тест за коронавирус.

"По този начин ще имам едно спокойствие и безплатно изследване за пациента. Второ, смятаме да имаме една по-реална снимка на хората, които са носители на коронавирус в момента", каза д-р Александър Златанов - служебен зам.-министър на здравеопазването.

Здравният министър: Обсъждаме намаляване на карантината - за ваксинираните тя ще е по-кратка

Служебният министър ще предложи промяна на плана за справяне с пандемията, приет от предишното правителство. Назначил е и експертен съвет, който ще заседава всяка седмица и ако е необходимо, ще взима решение за промяна на противоепидемичните мерки в страната.

"Заповедите досега не се издаваха от министъра на здравеопазването. Аз съм поел отговорността след решенията на този експертен съвет. Аз лично да издавам заповедите, които налагат или отменят ограничителни мерки", каза министърът.

Следващата седмица експертният съвет ще обсъди и намаляването на карантината за заразените с коронавирус и контактните им.

"В нашата държава, за разлика от други държави в ЕС, които напълно свалиха карантината, нивото на ваксинация е много ниско. Със сигурност ще се постараем да свалим времето на карантина и ще се съобразим за това ваксинираните хора да получат по-кратък период на изолация".

Откога и с колко ще бъде намалена карантината ще стане ясно във вторник. Здравното министерство ще осигури пари за възобновяване на работата на затворените пунктове за имунизация срещу коронавирус в големите болници. Служебният министър ще подготви и правила за остойностяване на труда на лекарите и медицински сестри. Дали ще бъдат приети - ще решава следващият парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгений Сердюк донесе успеха на Черно море в домакинството на Пирин
Евгений Сердюк донесе успеха на Черно море в домакинството на Пирин
Приоритетите на МВР: Борба с изборната търговия и престъпленията на пътя
Приоритетите на МВР: Борба с изборната търговия и престъпленията на пътя