НОВИНИ

Здравният министър: Обсъждаме намаляване на карантината - за ваксинираните тя ще е по-кратка

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 12.08.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Здравните власти обсъждат намаляване на ковид карантината, като се очаква следващия вторник да вземат окончателно решение. В "Още от деня" темата коментира служебният здравен министър Асен Меджидиев, който уточни, че се обсъжда за ваксинираните лица изолацията да е по-кратка.

"Ако кривата върви надолу, заразените намаляват и няма натовареност в болниците, се обсъжда ковид карантината да бъде два вида. За ваксинираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, но на петия ден примерно да се правят един или два антигенни теста и при отрицателен тест хората да се освобождават. Но това ще решат експертите", каза д-р Меджидиев.

Всеки вторник експертен съвет ще се събира на заседание при министъра, като ще взима решения във връзка с епидемичната обстановка в страната. "Трябва да се прецени кое е удачно, кое няма да застраши живота на пациентите, кое ще разтовари и хората, и бизнеса, и туризма, така че да спре да се всява паника в населението", заяви Меджидиев.

Министърът не очаква да бъде обявено ново извънредно положение заради COVID-19.

"В никакъв случай не очаквам да изпаднем отново в такава ситуация, но няма гаранция, че не може да се получи нова вълна. Здравната система трябва да бъде подготвена, да имаме интензивни легла в лечебните заведения, пациентите да не бъдат връщани".

Меджидиев обяви, че от днес освен безплатните антигенни тестове, се връща и възможността за ваксинация навсякъде в страната, а не само при общопрактикуващите лекари.

На въпрос ще се отпуснат ли още пари за медиците на първа линия, министърът отговори, че такава наредба тепърва трябва да се изготви, защото след края на извънредното положение няма законово основание за отпускане на такива средства. Асен Меджидиев коментира и призива на омбудсмана Диана Ковачева това да се случи.

"Още понеделник инициираме първо заседание на наздорния съвет на Здравната каса. Тя (омбудсманът - б.р.) много хубаво призовава, но прекрасно знае, че без законодателен орган в момента това няма как да се случи. Мислим реални механизми как да компенсираме тези хора, особено тези, които работят с тежки пациенти - в интензивни отделения, в реанимации. Провел съм разговор с шефа на Здравната каса, със съсловните организации."

Имаме много добри лекари като специалисти, като ниво на обучение, които по нищо не отстъпват на лекарите по света, категоричен е здравният министър. По думите му пробойните в системата са администрирането, големите задължения на някои болници и най-вече липсата на кадри.

Меджидиев е изискал от всички лечебни заведения данни за заплатите на администрациите за да се установи каква е диспропорцията между техните възнаграждения и тези на медицинския персонал.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев: Обсъждаме съвместно явяване на изборите с ДБ
Настимир Ананиев: Обсъждаме съвместно явяване на изборите с ДБ
Мбапе се завърна в състава на ПСЖ, Санчес е готов за дебют
Мбапе се завърна в състава на ПСЖ, Санчес е готов за дебют