НОВИНИ

На 1 октомври трябва да потече газ по интерконектора с Гърция

Николай Минков
от Николай Минков
17:53, 12.08.2022
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

На 1 октомври по интерконектора с Гърция трябва да потече газ. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с гръцката строителна фирма, изграждаща тръбопровода и проектната компания "Ай Си Джи Би". В разговорите участваха и премиерът и министрите на енергетиката и на регионалното развитие. Досега официално бе обявено, че обектът няма издадени актове 15 и 16, за да се смята за завършен, имало е и забележки от пожарната и екоминистерството.

МРРБ показа българската част на газовата връзка Гърция - България (Снимки)

Общо 180 км е връзката Комотини - Стара Загора. Нейният капаците е 3 млрд. куб.м синьо гориво, за една година. Държавният глава Румен Радев увери строителната компания "Авакас" и представители на проектната компания "Ай Си Джи Би", че могат да ползват цялата държавна подкрепа, за да може в ускорени темпове интерконекторът да заработи и по него да потече азерско синьо гориво.

Държавният глава изтъкна, че интерконекторът е част от регионалната стратегическа инфраструктура.

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и своето огромно значение за постигане на реална диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране независимост и сигурност на доставките на енергоносителите", каза Радев.

Радев посочи, че заради важността на проекта строителите могат да разчитат на пълна държавна подкрепа. Заяви, че се надява останалите довършителни дейности и строително-монтажните работи, касаещи пожарната безопасност и дейности, касаещи безопасната експлоатация на проекта ще бъдат приключени при пълна мобилизация, както на строителите, възложителя, така и с подкрепата на българската държава, в лицето на българското правителство.

Строителят на газовата връзка с Гърция пред Радев: В рамките на август ще изпълним всичко от наша страна


Собственикът на гръцката строителна компания увери, че след като са получили указания какви изисквания на законодателството трябва да покрият, ще бъде наваксано забавянето.

"Имаме разчети да предадем обекта до края на месеца, но забавяне в рамките до 7 - 8 септември едва ли ще бъде от такова значение. След пускането му в експлоатация ние ще сме на разположение, тъй като ще осигурим 2 години гаранционно поддържане", каза Антонис Митзалис.

Изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" заяви, че вече водят разговори с "Булгаргаз" за готовността да се подаде азерско синьо гориво през конектора.

"В момента сме в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активираме точката Комотини за приемане на азерския газ. Те имат сключен анекс до края на септември. Също така резервиран капацитет на Неа Месемврия и Сидерокастро, така ще се съобразим изцяло с поетите от тях ангажименти, за да може в първата възможност да се включим и активираме точка Комотини", каза изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева.

След края на срещата служебният министър на енергетиката прогнозира кога интерконекторът ще заработи.

"По график на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ. Това, което мен ме притесни малко е, че не можаха да ни представят детайлен график за изпълнение на абсолютно всички дейности. Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на място на обекта, където те ще доставят графика", каза Росен Христов.

От пускането в срок на конектора зависи и дали България ще бъде принудена да преговаря с Кремъл за руски газ, каза още Христов.

"Това дали ще купуваме газ от "Газпром" зависи от това дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Това също е свързано с пускането на интерконектора, защото както знаете газ от Азербайджан е предвиден да бъде доставен след 1 октомври по този тръбопровод".

По-рано днес от регионалното министерство разпространиха снимки с недовършените строително-монтажни дейности, в отговор на разпространеното вчера от проектната компания "Ай Си Джи Би", че строежът е завършен и в тръбата има газ. Служебният министър потвърди, че съоръжението не работи.

"Не. Не е годно в момента за експлоатация. Дали в момента има газ в тръбите, или няма, не е толкова важно. Ако има газ, то това представлява един резервоар. Тази газ не се движи и обектът на практика не може де бъде експлоатиран. Въпросът дали има газ или не в тръбите не е проблемът в случая", каза министър Шишков.

Според проектните разчети конекторът може да увеличи капацитета си от 3 на 5 млрд. куб. метра газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от обвиняемите за убийството с брадва в Лом остават в ареста
Трима от обвиняемите за убийството с брадва в Лом остават в ареста
Пеевски внесе съдебен иск в САЩ - настоява да го извадят от "Магнитски"
Пеевски внесе съдебен иск в САЩ - настоява да го извадят от "Магнитски"