НОВИНИ

Полша разполага допълнителни сили на границата с Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:45, 21.11.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Полша прие предложението на Германия за разполагане на допълнителни батареи за противоракетна и противовъздушна отбрана "Пейтриът" в страната.

Варшава планира да ги разположи на границата с Украйна. Германия предложи на Полша изтребители "Юрофайтър" и системи "Пейтриът" за защита на небето след падането на украинска ракета на полска територия.

В Украйна екип на Международната агенция по атомна енергия смята да оцени щетите след последните обстрели на Запорожката АЕЦ. Според шефа на "Росатом" има риск от ядрен инцидент.

Русия и Украйна отново взаимно се обвиняват за обстрелите на Запорожката АЕЦ, която е под руски контрол от месец март.

Повредената инфраструктура включва сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци. Според руската страна огледът на централата не е безопасен.

Директорът на "Росатом" Алексей Лихачов смята, че централата е под риск от ядрен инцидент. Според украинския президент Зеленски светът се нуждае от гарантирана защита от руски саботаж на ядрени обекти.

Наскоро освободеният от руска окупация Херсон бавно стъпва на крака. Градът получава помощи от други части на Украйна. Местните жители се редят на опашки за храна, вода и дрехи.

Украинската прокуратура съобщи, че са открити "места за мъчения" в четири сгради в града, използвани от руските сили. Разследва се евентуална връзка между стаите за изтезания и незаконните задържания на хора.

Боевете в Украйна не стихват.

"Най-ожесточените битки отново са в Донецка област. Въпреки че атаките намаляха заради влошаването на времето броят на руските обстрели е изключително висок. На юг удържаме отбраната и унищожаваме потенциала на окупаторите", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Кремъл не планира нова мобилизация, обяви говорителят Песков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия - Иран 6:2
Англия - Иран 6:2
Задържаха двама украинци в Бургас, откраднали огромна сума пари и ценности
Задържаха двама украинци в Бургас, откраднали огромна сума пари и ценности