НОВИНИ

Полша си заслужи олимпийски финал след спектакъл срещу САЩ

Поляците показаха шампионски дух и ще се борят за златото на най-големия спортен форум след 48-годишна пауза

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
19:30, 07.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Национални отбори
полша сащ волейбол
Снимка: volleyballworld.com
Слушай новината

Полският национален отбор се промъкна на финала на олимпийския турнир при мъжете на Игрите в Париж. Селекцията на Никола Гърбич мина през драма и повали САЩ с 3:2 гейма (25:23, 25:27, 14:25, 25:23 и 15:10) в първия полуфинал, който се изигра в "Саут Пари Арена 1".

Тима сътвориха волейболен спектакъл, а играчите на Джон Спароу се намираха в по-добра изходна позиция при 2:1, но поляците демонстрираха шампионски дух, което се оказа достатъчно да сътворят обрат и да се класират на първи олимпийски финал от 1976 година. В спора за златото "Дружина полска" ще има за съперник победителя от втория полуфинал между домакините от Франция и Германия, докато американците ще спорят за бронза от загубилия.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Volleyball World (@volleyballworld)


Поляците поставиха ударно начало на първия гейм и резултатът не закъсня, повеждайки със солидна разлика. Американците съумяха да поставят равенството на таблото, след което европейците отново влязоха в ролята на лидери. Щатите отново се върнаха в играта, но символичните домакини се постараха да измъкнат дебютната част след 25:23.

Във втория гейм символичните гости намериха пътя към едноличното водачество и крачеха сериозно към спечелването му. „Дружина полска“ имаше други планове и стигна до равенство при 24:24, но този път „янките“ не сведоха глава и стигнаха до 27:25 за 1:1 в общия резултат.

Американският тим използва прилива на енергия в третата част, в която безпроблемно диктуваше събитията и след категоричното 25:14 стигна до пълен обрат.Американците повториха упражнението и в хода на четвъртия гейм, но шампионският манталитет на поляците направи така, че да се върнат в играта и да оцелеят, за да триумфират с 25:23.

Възходът на европейците се пренесе и в тайбрека, когато се настаниха трайно на лидерската позиция. Въпреки че „янките“ често дишаха във врата на своите съперници и стопиха изоставането си до 13:14, „Дружина полска“ ликуваше след 15:13.

Вилфредо Леон даде криле на поляците със своите 26 точки. Норбер Хубер го последва с 15, Томаш Форнал заби 13, Бартош Курек се прибра в съблекалнята с 11.

Матю Андерсън блесна за американците с 24 точки. Арън Ръсел реализира 20, Максуел Холт приключи с 12, Томаш Джаешкие остана с 10 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи на Испания в пет сета на еврошампионата за жени до 20 г.
България отстъпи на Испания в пет сета на еврошампионата за жени до 20 г.
Кийган Палмър защити олимпийската си титла на парк скейтборд
Кийган Палмър защити олимпийската си титла на парк скейтборд