НОВИНИ

Полша склони на реформа, за да получи евросредства

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:40, 27.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
полша склони реформа получи евросредства
Слушай новината

Полският Сейм - долната камара на парламента, прие предложен от президента Анджей Дуда законопроект, с който се премахва дисциплинарната камара за съдиите към Върховния касационен съд. Предстои гласуване в Сената, а окончателното приемане на законопроекта ще отвори път за получаване на 36 млрд. евро по Плана за възстановяване, които Европейската комисия блокира заради спорния орган.

Създаването на дисциплинарната камара през лятото на 2019 г. беше част от мерките, които управляващите в Полша наричат съдебна реформа, а критиците - овладяване на съдебната система. Членовете на камарата се назначават от Националния съдебен съвет, който е изцяло под контрола на изпълнителната и законодателната власт. Тя има правомощия да определя съдбата на съдии на всички нива и се смята за инструмент за отстраняване на неудобните.

След остър спор между Брюксел и Варшава миналата есен Съдът на ЕС постанови, че дисциплинарната камара нарушава правото на Евросъюза и наказа Полша с глоба от 1 млн. евро на ден за това, че не е спряла дейността ѝ. Управляващите от "Право и справедливост" не се подчиниха на решението и нарекоха действията на ЕС "изнудване". Еврокомисията обвърза разпускането на камарата с одобряването на средствата по Плана за възстановяване. Председателят Урсула фон дер Лайен припомни, че за всички страни от ЕС специфичните реформи са условие за получаване на безвъзмездни средства и заеми, за да възстановят икономиките си от пандемията.

Полският премиер Матеуш Моравецки посочи, че сегашните промени изпълняват три условия на Брюксел - разпуска се дисциплинарната камара, която определя наказанията на съдиите, променя се системата за наказване на магистратите и се връщат в системата магистрати, които са уволнени или преместени. Очаква се законопроектът да бъде окончателно приет до 2 юни, когато Урсула фон дер Лайен ще посети Варшава, за да сложи подпис под полския план за възстановяване.

Опозицията гласува против законопроекта, с аргумент, че промените са козметични. Разпуснатата камара ще бъде заменена с друга подобна и няма гаранции, че съдиите няма да бъдат подлагани на политически натиск.

Откакто дойде на власт през 2015 г., партията "Право и справедливост" започна оспорвана съдебна реформа с аргумент, че съдебната система трябва да се прочисти от комунистическото наследство. Според критиците промените нарушават разделението на властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС разпространи кадри от базите, в които ще се настаняват украински бежанци
МС разпространи кадри от базите, в които ще се настаняват украински бежанци
Затлъстяването - световната пандемия, за която се говори твърде тихо
Затлъстяването - световната пандемия, за която се говори твърде тихо