НОВИНИ

Помощ от Международния Червен кръст за 400 семейства от наводнените карловски села

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
17:05, 29.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
помощ международния червен кръст 400 семейства наводнените карловски села
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

400 семейства в наводнените карловски села ще получат по 420 франка или около 800 лв. за домакински уреди и друга необходима покъщнина. Помощта идва от Международния Червен кръст след молба за помощ от страна на БЧК.

Кои домакинства ще получат помощ?
Помощта е насочена само към най-засегнатите семейства. За да се уточни кои са те, БЧК ще разчита на обществени съвети в Карловско, които са участвали в обследванията на къщите и оценяването на щетите.

Ясен Сливенски от БЧК разясни как точно ще се случи подбора:

"Ще бъдат създадени такива обществени съвети, където да бъдат поканени както самите пострадали, така и кметски наместници и съответните институции. Критериите, които ние предварително сме определили е да бъдат наистина подпомогнати най-засегнатите с приоритет. След това ще се позовем и на оценката на нуждите и на щетите, които са направили от Агенцията за социално подпомагане. Така че във връзка сме и с държавните и местните власти".

Как ще бъдат изплатени средствата?
А колкото до начина, по който ще бъдат подпомогнати семействата, в момента се работи по няколко варианта - паричен превод или ваучери, уточни още Сливенски.

Кога?
До две седмици Международният Червен кръст ще изпрати към България средствата, а още утре се организират обществените съвети по места, които да създадат организация.

На пресконференцията на БЧК присъстваше и представителят на Международния Червен кръст Тереза Хенли. Самата тя е видяла от първо лице бедстващите села. На въпроса как процедират в нейната страна при подобни бедствия, Хенли отговори:

"Държавата оказва спешна помощ. Помага да се ремонтират къщите. Но хората обикновено успяват да възстановят домовете си през застраховката, която са си направили".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионите на България обучаваха деца на волейбол в Пазарджик (Снимки)
Шампионите на България обучаваха деца на волейбол в Пазарджик (Снимки)
Десетте най-добри футболисти, които ще пропуснат Мондиала в Катар (Снимки)
Десетте най-добри футболисти, които ще пропуснат Мондиала в Катар (Снимки)