НОВИНИ

Португалия въвежда 14-дневна карантина за пристигащите с полети от България

португалия въвежда дневна карантина пристигащите полети българия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 31.03.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България, считано от 00.00 часа на 1 април 2021 г. до 15 април, включително. Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти страната. Сънародниците ни са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, съобщиха от МВнР.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 2-годишна възраст.

Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или единствено с цел транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния уеб адрес: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Въвеждането на допълнителните ограничения се дължи на преоценката на нивата на епидемични риск от страна на португалските власти. Същият режим ще се прилага и спрямо пристигащите от държави-членки на Европейския съюз или асоциираните към Шенген страни с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни. Към момента това са България, Чехия, Кипър, Словения, Естония, Франция, Унгария, Италия, Малта, Полша и Швеция.

Що се отнася до транзитното преминаване, напомняме на българските граждани, че при такова се изисква задължителен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната. Чужди граждани без пребиваване в Португалия, които правят прекачване на летището, трябва да изчакат следващия си полет без да напускат транзитна зона, в специално определено за целта помещение на летището.

Заради вече потвърдените случаи в Португалия и на южноафриканския вариант на COVID-19, въпреки сравнително неголемият им брой, с цел осигуряване на здравна защита, са предприети допълнителни мерки. Те касаят пристигащите от Южна Африка.

Повече информация за ограничителните мерки в Португалия е публикувана на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът – как да пътуваме“: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Portugal, както и на сайта на посолството ни в Лисабон на: https://www.mfa.bg/embassies/portugal/news/29134

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското посолство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България изпраща най-добрите си боксьори на силен международен турнир в Украйна
България изпраща най-добрите си боксьори на силен международен турнир в Украйна
Готови ли са заведенията да отворят отново?
Готови ли са заведенията да отворят отново?