НОВИНИ

Поскъпването на живота и инфлацията - най-важните теми за европейците преди изборите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 01.06.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Засилен интерес сред европейските граждани към изборите на 9 май отбелязват от Европейския парламент. 70% от гражданите се вълнуват от европейските теми, а 60% са готови да гласуват. Това показват последните проучвания на Евробарометър.

Проблемите, които вълнуват европейците, са различни в различните държави от общността, но тема номер едно за всички остава поскъпването на живота. Различни са и темите, които от които се интересуват младите и по-възрастните хора.

В Белгия на предстоящите европейски избори за първи път ще могат да гласуват и 16 и 17-годишни младежи. Досега възрастовата граница беше 18 години. Близо 300 000 за първи път ще упражнят правото си на глас. Значителна част от кампанията на партиите е насочена именно към тях.

Темите, които най-много вълнуват младите белгийци, са климатът, социалната несправедливост, технологиите, но и въпроси, свързани с психическото здраве или правото на аборт.

Младежите в Западна Европа се интересуват много повече от Зелената сделка и климата, отколкото връстниците им в Централна и Източна Европа. Различните поколения се вълнуват от различни неща.

"Младите хора по-скоро се вълнуват от теми, свързани с наука, образование, климат, технологии, иновации, дори изкуствен интелект. Докато по-възрастните се вълнуват по-скоро от теми, свързани с отбрана, икономика, земеделие", коментира Ясмина Якимова - пресаташе в ЕП в Брюксел.

Най-важно за хората във всички държави остава поскъпването на живота и борбата с бедността. На тези избори има повишен интерес към въпросите, свързани с отбраната и сигурността.

"В 9 държави приоритет за европейските избори и тема, върху която искат политиците да се фокусират по време на кампанията е свързана с отбраната и сигурността. Това са най-вече Дания, Финландия, Литва. В тези държави това е най-важната тема. В други държави като Швеция климатът е тема номер едно по време на кампанията. За Гърция - това е конкурентоспособността, а за останалите държави като България е важна енергетиката", посочи Ясмина Якимова.

Противно на очакванията миграцията не е сред водещите теми, които вълнуват европейците в навечерието на изборите. За германците тя е важна, но е на второ място след икономиката. За гърците много по-важни от миграцията са справянето с престъпността и създаването на нови работни места. Французите се вълнуват от промените в образователната система и здравеопазването, а в Нидерландия основният проблем е липсата на достатъчно и достъпни жилища. За българите най-важни са инфлацията и икономическата ситуация.

Европейците във всички държави смятат, че най-голямото предизвикателство пред ЕС в момента е войната в Украйна. Затова една позабравена ценност се споменава все по-често.

"Огромно мнозинство от държавите членки - за 26 от тях мирът е най-важната ценност по време на европейската кампания. За Швеция най-важна е демокрацията. Но като цяло мирът и демокрацията са основните ценности, които интересуват хората. Това остават и приоритетите на ЕС", каза Якимова.

Повечето европейски смятат, че членството на страната им в ЕС има положителен ефект. В България процентът е сред най-ниските.

"Три четвърти от гражданите се вълнуват от ЕС и виждат, че членството на държавата им ЕС има положителен ефект за тяхното ежедневие. 80% от хората виждат позитивен ефект от европейското членство. Дори и българските граждани - 51% от тях смятат, че членството в ЕС е положително за тях".

Въпреки проблемите и предизвикателствата, европейците са по-скоро оптимисти за бъдещето на Евросъюза. Какво точно ще донесе то - ще разберем много скоро.

Снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златен дубъл за Берое Стара Загора при момичетата U16
Златен дубъл за Берое Стара Загора при момичетата U16
Майк Браун подписа нов договор със Сакраменто Кингс
Майк Браун подписа нов договор със Сакраменто Кингс