НОВИНИ

Расте броят на случаите на петата болест у нас и в Европа

Какви са симптомите?

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:29, 01.06.2024
8798
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Чувствително повишаване на случаите на петата болест в Европа. У нас от началото на годината в Националния център по заразни и паразитни болести са доказани близо 50 случая. За сравнение - за цялата минала година те са 10.

Бумът на разпространение на болестта е именно през пролетта и лятото. Първоначално протича с грипоподобни симптоми - температура, отпадналост, болки в ставите. И тук идва разликата с обикновената вирусна инфекция - характерен кожен обрив.

"Започва в областта на лицето на детето, все едно са плеснати. След това вече се ангажират тялото и крайниците с макулопопулозен обрив, зачервен, който не сърби и в общи линии кожните раздразнения отшумяват за една седмица", обясни Мирослава Михова, дерматолог.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път, а заразяването става преди появяването на обрива. Заболяването не е животозастрашаващо в голяма част от случаите.

"Тогава, когато има злокачествени заболявания или други причини за срив в имунитета, тогава може да има усложнения. Но при едни здрави дечица си протича изключително самоограничаващо се и доброкачествено", каза Мирослава Михова.

"Може да засегне и по-възрастни лица, които също, ако са с увредена имунна система, може да протече тежко - с тежка анемия, с полиартрит, сърдечно-съдова недостатъчност", обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Преди дни в Солун, вследствие на болестта, дете на 3 години и половина почина, след като разви миокардит при заразата.

"В редки случаи, при които по някаква причина имаме нарушаване на имунитета или при така хронични заболявания, доста тежко може да протече - с тежка анемия и със сърдечно-съдова недостатъчност. Това е в характеристиката на болестта. Така че и смъртният случай в Гърция всъщност от е миокардит от възпаление на сърдечния мускул, което за съжаление, не е могло да бъде овладяно", обясни проф. Ива Христова.

Болестта може да крие рискове при бременни жени, тъй като може да се предаде от майката на плода.

"Над 50% от бременните си имат антитела, т.е. прекарали са това заболяване, те са имунни. Т.е. достатъчно е един път да сме боледували, за да имаме имунитет за цял живот. Така че те са предпазени и някъде така по статистически изчисления, рискът е за около 10% от бременните", каза още проф. Христова.

Заболяването се нарича пета болест, защото е петото от шестте често срещани детски заболявания, които могат да причинят обриви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина, а няколко души са ранени след челна катастрофа на Подбалканския път
Мъж загина, а няколко души са ранени след челна катастрофа на Подбалканския път
Зеленски ще участва в конференция за сигурността в Сингапур
Зеленски ще участва в конференция за сигурността в Сингапур