НОВИНИ

Последен ден от гласуването за парламент в Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:21, 19.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Трети, последен ден от гласуването за парламент в Русия. Хакерски атаки срещу сайта на ЦИК, томбола за апартаменти и автомобили и блокирано приложение за гласуване - инициатива на опозицията - част от особеностите на вота в страната. Изборите се провеждат без наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество за първи път от близо 30 години.

В изборите за Дума участват 23 партии и почти 74 000 кандидати. Ще бъдат избрани общо 450 депутати - 225 по партийни листи и 225 в едномандатни избирателни райони.

Решението за тридневно гласуване беше взето с обяснението, че така няма да има струпване на хора. Опасенията обаче са, че това дава значително повече възможности за манипулации. Освен обичайния начин, в няколко региона е въведено експериментално електронно дистанционно гласуване. В най-отдалечените региони, като селата в Сибир, урните идват при хората.

От началото на изборите на 17 септември, са регистрирани най-малко 3 мащабни хакерски атаки срещу ЦИК.

"Бяха регистрирани 3 целенасочени атаки от чужбина. Няма да казвам от кои държави, защото това обикновено е спорен въпрос", коментира Александър Соколчук, директор на информационния на ЦИК.

Според властите нападенията продължават, но се работи активно за противодействието им.

"Атаките продължават, те са с много конкретна цел - ние знаем това. Приемаме го спокойно и ще се борим с това", заяви Елла Памфилова, председател на ЦИК.

С цел повишаване на интереса към гласуването, властите провеждат томболи сред онези, които са дали гласа си онлайн. Очаква се общо да бъдат раздадени 100 автомобила, 21 апартамента и парични награди. Изборите се приемат като важен етап от укрепването на властта, предприето от Владимир Путин, преди президентските избори през 2024 година.

А това, че властта е притеснена се вижда от реакцията ѝ спрямо т.нар. умно гласуване, приложението за което беше премахнато от Гугъл и Епъл, поясняват анализатори. Инициативата е на най-яркия руски опозиционер Алексей Навални и екипа му - целта е да се гласува не за предпочитания кандидат, а за когото и да било, който не е от "Единна Русия", желателно за член на партия в възможност за влизане в парламента.

Интрига във вота почти липсва - известно е, че победител ще бъде партията "Единна Русия", която се свързва с президента Владимир Путин. Въпросът е дали формацията ще запази мнозинството си в парламента. Очаква се още три партии да надскочат 5-процентната бариера за влизане в Думата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аматьорите космонавти се завърнаха на Земята
Аматьорите космонавти се завърнаха на Земята
Александър Томов: Битката вече не е генералска, битката вече е генерали срещу професори
Александър Томов: Битката вече не е генералска, битката вече е генерали срещу професори