Последната българска подводница вече е музей

от БНТ
20:42, 16.08.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Последната българска подводница "Слава'' вече е музей. Официалното откриване ще е в деня на подводничаря - 18 август и ще очаква посетители край Белослав.

Преди да бъде реновирана, "Слава" направи своето последно плаване - до пристана в Музея на стъклото в Белослав. След това започна и работата по нейното възстановяване.

Красимира Калчева, Фондация "Белославско стъкло": С помощта на Съюза на подводничарите вътре е рестраврирана, а отвън успяхме да я закрепим и боядисаме. И смятаме, че тя е готова да се покаже пред обществеността.

"Слава" е построена през 1959 г. в Съветския съюз. След преустройство влиза във Военноморския ни флот през 1985 г. с името "Ленински комсомол".

Красимира Калчева, Фондация "Белославско стъкло":Това е едно модерно за времето си съоръжение и смятаме, че можем да покажем на младите хора на обществеността, какво е имала България по време на Студената война.

Последната българска подводница е с дължина 76 метра, обслужва се от 60 души екипаж. Над вода е автономна до 60 денонощия, а под водата издържа повече от 600 часа.

Красимира Калчева, Фондация "Белославско стъкло": Успяхме да реставрираме перископа и през него могат да се наблюдават преминаващите кораби и фериботи.

Посетителите на музея ще разберат как е протичало всекидневието на подводничарите, къде са се хранили и и почивали, както и начините им на комуникация в подводницата.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Луксозното къмпингуване - хит сред японските туристи
Луксозното къмпингуване - хит сред японските туристи
Интензивни валежи над страната - кога се очаква дъждът да спре
Интензивни валежи над страната - кога се очаква дъждът да спре