НОВИНИ

Има ли причина за рекордния ръст на заразени с COVID-19 по света

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:24, 16.08.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Нараства процентът на заразяване с COVID-19 у нас - той е 3,28 от направените тестове. Така общият брой на установените случаи в страната от началото на пандемията достига 14 333.

На този фон у нас, Световната здравна организация обяви най-големия брой новозаразени с коронавирус за денонощие - близо 300 000. Увеличеният брой е както в северното, така и в южното полукълбо.

Причините за тревожната статистика обаче, не са еднозначни, твърдят експерти от СЗО.

Къде сбъркахме? Или кой ни обърка? Въпросите неизбежно придружават преминаването на поредната психологическа граница, свързана с броя на заразените с COVID-19. Установените случаи в света надхвърлиха 21 милиона. Пет милиона и 200 хиляди от тях са засечени в САЩ. В Европа те клонят към 3 милиона 750 хиляди.

Епидемиологът Ричард Пийбоди, който отговаря за европейския офис на екипа по заразни болести към Световната здравна организация е на мнение, че няма основна и главна причина за настъплението на коронавируса на Стария континент.

Ричард Пийбоди, епидемиолог: Има множество причини, поради които се наблюдава увеличение на броя на заразените. То се дължи само отчасти на вдигането или разхлабването на здравните и социалните мерки, които бяха въведени в повечето европейски страни.

От Световната здравна организация напомнят, че голяма част от заразените лица не се отчитат от статистиката, а има и държави, в които тестове изобщо не се правят.

В Европа тенденцията е за стабилен или нарастващ брой на изследванията. Общественото отношение към заразата обаче, се променя и като цяло, води до нарастване на броя на инфектираните.

Ричард Пийбоди, епидемиолог: Причините са и в промяната на поведението на хората, особено на по-младите хора, както и в увеличения брой изследвания и по-широкия достъп до тестове. По всичко личи, че има нарастване на заразата и сред определени общности в Европа.

Учените избягват категоричните определения за периода на пандемията, който преживяват държавите в и извън Европа.

Ричард Пийбоди, епидемиолог: Дали това е втора вълна или част от втората вълна? Можете да го наречете пик или припламване. Но основното послание, което трябва да имаме предвид е, че ако се отпуснем, ако не предприемаме нищо за ограничаване на вируса, то той ще се завърне.

Началото на уикенда в Европа беше белязано от струпвания по летища и контролни пунктове на пътници, които бързаха да се завърнат в страните си от чужбина след въведени в движение мерки за карантина. Статистиката тепърва ще отчита ефекта от тези ограничения върху разпространението на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в страната
Продължават протестите в страната
39-и ден на протести в София
39-и ден на протести в София