НОВИНИ

Пуснаха част от обновения столичен булевард "България"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:28, 16.08.2020
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Движението по бул ."България" в участъка от бул. "Тодор Каблешков" до Околовръстния път в посока "Бояна" вече е възстановено. Пътното платно е напълно обновено, а от днес започва и рехабилитацията на срещуположното платно.

Месец продължи преасфалтирането на тази част от бул. "България". Ремонтът се извършва поетапно, като последният участък от Околовръстния път до бул. "Т. Каблешков" ще е готов точно за първия учебен ден. Обещанието е на 14 септември движението по булеварда да се извършва нормално. Освен нова асфалтова настилка, ремонтът включва и поставянето на метална мрежа и хидроизолация. Продължава и работата по тротоарите и велоалеите. По време на ремонта ще е променен маршрутът на автобус №304.

Още един проект в София трябваше да е готов до края на лятото - този за реорганизация на движението на булевардите "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Витоша" . През май от Столичната община обявиха, че до края на отпускарския сезон от "Попа" до НДК ще бъде направена свързваща велоалея, а бул. "Фритьоф Нансен" ще стане двупосочен. След протест на жители от района и събрана подписка обаче, проектът е върнат за нови обсъждания.

Жителите от района твърдят, че тяхното мнение не е отразено при изготвянето на проекта за влоалея по бул "Патриах Евтимий" и двупосочно движение на бул. "Фритьоф Нансен".
Това е и причината хората от квартала да съберат над 200 подписа против проекта, а кмета на София Йорданка Фандъкова да ги покани на среща.

Иво Дошев: И в крайна сметка нейното предложение беше да се направи нов проект, който вече да бъде изготвен с участие на живущите в квартала.

Един от застъпниците на проекта е общинският съветник Борис Бонев. Според него хората от квартала също са участвали в обсъждането.

Борис Бонев, общински съветник: В изработването на този проект са взели участие множество специалисти, сред които урбанисти, транспортни инженери, правена е симулация, за да се покаже, че няма да има проблем с трафика. Бяха правени многобройни срещи с живущите и беше правено обществено обсъждане, на което в огромно мнозинство, хората подкрепиха случването на този проект.

Недоволните граждани настояват велоалеята да бъде направена на тротоара, за да не се стеснява пътят. Това обаче е трудно изпълнимо и затова е възможно булевардът да остане без алея в участъка от "Попа" до ул. "Раковски".

Иво Дошев" В района между дърветата и между пътната настилка има около 2 метра, така че има достатъчно място, просто трябва да се оптимизира, по начин по който да не се създава конфликт.

Борис Бонев, общински съветник: Когато се съвместява велоалея и пешеходци на тротоара, винаги има конфликт. И един от елементите на този проект е именно свалянето за велоалеята на бул "Витоша " на пътното платно, защото всеки , който е минавал оттам знае за какъв проблем става въпрос.

Кристиан Кръстев, зам.-кмет по транспорта, СО: Велоалеята няма място на тротоара, без значение, че тротоарът е толкова широк, но не и е мястото тук или поне на този тротоар направен по този начин.

От общината признават, че проектът вече можеше да е готов, но липсата на консенсус бави изпълнението му. Кметът по транспорта отправи критика към велоактивистите, че не били достатъчно настоятелни.

Кристиан Кръстев, зам.-кмет по транспорта, СО: Във всеки един от вариантите има някакъв компромис, няма такъв вариант, в който всички да са абсолютно щастливи. Вече при по-широко обсъждане приканвам всички заинтересовани страни и велоактивистите, които имат претенции, но не дойдоха да ги защитя, да дойдат, рамо до рамо с нас, за да може да намерим най-добрият вариант за всички.

Следващото обсъждане на промените на движение в района се очаква да е през септември. Противниците на проекта настояват също бул." Фритьоф Нансен" да не става двупосочен, каквото беше предложението на общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивни валежи над страната - кога се очаква дъждът да спре
Интензивни валежи над страната - кога се очаква дъждът да спре
Българи се събраха на протестни акции и в чужбина
Българи се събраха на протестни акции и в чужбина