НОВИНИ

Поставиха арт инсталации в училищен двор в памет на Кристо

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 27.10.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Култура
Слушай новината

Габрово е родно място на един от най-добрите съвременни творци в света, Христо Явашев - Кристо. В негова памет, група интелектуалци имат идея да превърнат едно бивше училище в център за съвременно изкуство.

Така от известно време в двора на училището се извисяват две пищни арт инсталации, за които авторите на проекта „неСметни богатства“ казват, че са направени на принципа „от нищо, нещо“.

От няколко седмици дворът на бившия техникум по текстил в центъра на Габрово оживя. Погледите на минувачите отдалеч привличат две огромни арт инсталации, които оказва се са изработени изцяло от ненужните отпадъци на предприятията в града. С това група интелектуалци поставят началото на работата по превръщането на запустялата сграда в център за модерно изкуство, който ще носи името на Кристо.

"Първо, чисто символно заради текстила, който е предмет, който Кристо и Жан-Клод работят и второ, защото това е една прекрасна сграда, с много хубави пространства, високи тавани, просторни цехове и дава възможност за много добри изложби, а където са били класните стаи има възможност за ателиета на художници и резидентни прояви“, казва Маргарита Доровска – директор Музей на хумора и сатирата.

Фигурата е висока 3 м, тежи 150 кг и е направена от метал, ленти за термопечат, четки от автомивка и 15 000 капачки.

За да реализират тази своя идея, в продължение на няколко месеца художникът Невена Екимова и директорът на Музей на хумора и сатирата Маргарита Доровска обикалят габровските фирми и предприятия с една цел – там да открият съкровища, сред ненужния отпадък, които после да се превърнат в изкуство. Своят проект наричат „неСметни богатства“.

"Аз работя с най- различни материали и виждам във всеки потенциал да се превърна в нещо. Това, което най-много ме интересува е как големите предприятия се справят с големите количества отпадък и ако може този отпадък. Ние си избирахме фабриките по това, какъв вид отпадък си представяхме, че те произвеждат. Това беше идеята да създадем нещо мащабно, за да покажем на хората мащаба на отпадъка, въпреки че това е една незначителна част от отпадъка. Аз лично си падам по органични форми, старала съм се да приличат малко или много на същества от флората или фауната“, казва Невена Якимова.

Така с творческо вдъхновение и много работа Невена Екимова успява да създаде две зрелищните арт инсталации, но най-вече да привлече вниманието на хората към старото училище, което тя и десетки габровски художници мечтаят скоро да се превърне в център за модерно изкуство.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Токио направиха демонстрация с летящ мотоциклет
В Токио направиха демонстрация с летящ мотоциклет
Славия излъга Пирин (Бл) и продължава напред за Купата
Славия излъга Пирин (Бл) и продължава напред за Купата