НОВИНИ

Бразилски сенатори одобриха доклад с обвинения срещу президента

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:00, 27.10.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Комисия в бразилския Сенат препоръча президентът Жаир Болсонаро да бъде подведен под отговорност за девет престъпления при управлението на пандемията, включително престъпление срещу човечеството. Бразилия е на второ място в света, след Съединените щати, по най-висока смъртност от COVID-19.

С минута мълчание в бразилския Сенат почетоха 600-те хиляди бразилци, загубили битката с COVID-19. Символичният акт последва приемането на доклад, който препоръчва президентът Жаир Болсонаро и още 77 души, предимно настоящи и бивши министри, да бъдат обвинени, заради действията им по време на пандемията.

В доклада от над 1300 страници, изготвен в продължение на половин година, се изброяват примери за грешките при управлението на коронакризата. Правителството е критикувано, че не е взело мерки срещу разпространението на коронавируса, надявайки се, че населението ще придобие колективен имунитет. Друго обвинение към управляващите е, че са допуснали неефективно лечение на заболелите с трагични последици.

"Цяла Бразилия стана свидетел на ужасяващи събития. Хора умираха пред болниците поради липсата на кислород, други умираха вътре в болниците, отново заради недостиг на кислород. Тези факти са напълно доказани", коментира сенаторът Едуардо Брага.

Според сенатската комисия президентът Болсонаро е главният виновник за допуснатите грешки. Препоръката е да бъде подведен под отговорност за престъпление срещу човечеството и по още осем обвинения, сред които подбуждане към престъпления, фалшифициране на документи и нарушаване на социални права. Жаир Болсонаро е обвинен и за разпространяване на фалшиви новини за пандемията. Държавният глава твърди, че не носи никаква вина.

Докладът отива при главния прокурор, от чийто офис обещаха да бъде детайлно разгледан. Дали ще се стигне до обвинения в съда остава под въпрос, тъй като се очаква назначеният от Болсонаро главен прокурор да го защити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U17 с трета поредна победа в квалификациите за Евро 2022
България U17 с трета поредна победа в квалификациите за Евро 2022
Изабелла Шиникова започна убедително в Испания
Изабелла Шиникова започна убедително в Испания