НОВИНИ

Постоянният представител на България в МААЕ: Всички стандарти за безопасност в АЕЦ "Запорожие" са били нарушени

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 16.09.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в АЕЦ "Запорожие" ще остане сериозна до момента, в който не спре войната в Украйна. Това заяви пред "Още от деня" посланик Емилия Кралева - постоянен представител на България в МААЕ.

Пред седмица Международната агенция за атомна енергия инспектира атомната централа "Запорожие", която от месеци е под обстрел, за който Русия и Украйна и до днес се обвиняват взаимно.

"Главните изводи могат да бъдат обобщени в няколко заключения. Основното е, че тази мисия бе изключително трудно осъществена и когато се състоя, се установи, че достъпът до централата е затруднен от военните действия, водени от Русия на украинска територия", каза Емилия Краева.

От 4 март централата е окупирана и паралелно с украинския персонал на територията ѝ има въоръжени сили и представители на руски агенции и служби. След окупацията руските сили изключиха централата от международната система, която наблюдава радиационния фон - това бе потвърдено и от посещението на екипа на МААЕ

През март генералният директор на Рафаел Гроси формира 7 стълба за безопасност, произтичащи от стандартите за безопасност и ръководствата за ядрена сигурност на МААЕ. Според доклада от посещението и седемте принципа са нарушени.

"Освен нарушената физическа защита на сградите в резултат на обстрел, Има пробиви в корпуса на някои от сградите, изпочупени прозорци, разрушени помещения, включително помещението за отработено ядрено гориво. Прекъснати са аварийните комуникации за захранване, както и връзката за мониторинг с МААЕ. На място е установено и документирано, че е разположена и военно-транспортна техника" обясни Емилия Кралева.

Възстановиха външното охлаждане на реакторите на АЕЦ "Запорожие", централата остава изключена

Ситуацията ще остане сериозна, през цялото време докато в Украйна се води война, заяви тя. Една от най-опасните ситуации бе скорошното прекъсване на резервните линии за електроснабдяване, което постави под огромен риск оглаждането на реакторите.

"В момента всички реактори са изключени и са в студен режим, което означава постоянно охлаждане и нужда от постоянен достъп до външно електричество. Има и вариант за поддръжка с дизелови двигатели, която за момента не се налага, тъй като през последните дни инженери бяха допуснати да възстановят резервните линии. Ситуацията се поддържа, но остава рискова", подчерта Емилия Краева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски сравни Изюм с Буча и Мариупол заради открит масов гроб
Зеленски сравни Изюм с Буча и Мариупол заради открит масов гроб
Александър Лазаров изведе България на крачка от успеха срещу Южна Африка за Купа "Дейвис"
Александър Лазаров изведе България на крачка от успеха срещу Южна Африка за Купа "Дейвис"