НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 14.04.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата през 2019 година канализационна тръба за отпадни води. Той ще отговаря и за това, че не е предупредил навреме жителите на града и с това е застрашил здравето им.

Делото срещу кмета на Варна се води от Националната следствена служба, под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна. Официална информация по случая няма.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов, заяви, че той е подал сигнала срещу Портних още миналата година.

"Многократно съм писал и говорил за тази тема, свързана с Варненското езеро и отражението, което имаше изливането на мръсната вода в езерото и какво отражение може да има за туристическия сезон", каза Борислав Гуцанов, депутат от "БСП за България".

Тръбопроводът за отпадъчни води през Варненското езеро е изграден от гръцка фирма по договор с Министерството на околната среда и водите. Средствата са осигурени от европейските фондове. Това е причината Гуцанов да препрати сигнала и до европейската прокуратура.

"Трябваше да се смени властта, за да се стигне дотук и да се разбере, че обществените поръчки, правени от ГЕРБ, и в държавата, и в общините бяха абсолютно непрозрачни, на много по-високи цени от това, което трябваше да бъде", добавя Гуцанов.

Адвокатът на кмета Портних Бранимир Балачев заяви, че след 10 май очаква да му бъдат предоставени доказателствата по обвинението. Той допълни, че прокуратурата не е поискала мярка за неотклонение спрямо кмета на Варна.

От Пресцентъра на Община Варна заявиха, че в продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и е положил всички усилия да предотврати замърсяването във Варненското езеро. Затова са убедени, че съдът ще установи, че Иван Портних е невинен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински туроператори изоставят бежанци на българската граница при Дуранкулак
Украински туроператори изоставят бежанци на българската граница при Дуранкулак
МЗ планира изцяло електронни рецепти от 1 май
МЗ планира изцяло електронни рецепти от 1 май