НОВИНИ

Предлагат улица в село Чушмелий да носи името на бесарабски българин, загинал във войната

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 14.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Улица в село Чушмелий да носи името на бесарабски българин, загинал във войната. Това искат хората, които живеят там. 20-годишният Иван Минков се включи в отбраната на страната още в първите дни от сраженията. Бие се в Чернигов. Днес с жители на Чушмелий разговаря Мария Плачкова. Тя е бесарабска българка, журналист от Одеса и това е първият ѝ репортаж в "По света и у нас", след като тя се присъедини към екипа ни.

Героите не умират. Такъв беше и ще остане 20-годишният Иван Минков. Войникът с български произход прекарва целия си живот в Украйна. Човек с добро сърце и изразено чувство за справедливост - така го описват неговите приятели.

"Той винаги беше на страната на доброто, грижеше се за всички около себе си и винаги беше готов да помогне", заяви Аня Тодорова, съседка на Иван.

"Иван беше добър, възпитан, смел. Той беше и ще остане като пример за героизма", споделя Иван Бойков, приятел на Иван.

"Аз седях до него в часовете по математика. Това е голяма загуба за нашия клас, за нашето село и за нашата държава", разказва Злата Демирова, съученичка на Иван.

С началото на войната Иван пристига в Чернигов заедно с военнослужещите от неговото формирование. Отива, за да защити родината си.

"Има информация, че той е загинал на 26 февруари при бомбардировки и при въздушни удари. Войниците, сред които и Иван, влезли в бомбоубежището. Впоследствие сградата е била разрушена и войниците остават под отломките", добави Степан Великов, кмет на село Чушмелий, Украйна.

Близките му не губили надежда, че може да е останал жив. Но най-лошото се потвърдило, когато руските войници напуснали северната част на Украйна и достъпът до Чернигов станал възможен. Месец и половина след смъртта му Иван е посрещнат в Чушмелий като истински герой.

"Превозват го от един град в друг - от Чернигов в Киев, от Киев в Уман, от Уман в Одеса. Тогава вече от Одеса го докарват при нас в селото. Когато пристигнаха всички хора излязоха на улицата. Много ми е тежко да говоря за това", каза още Степан Великов.

В родното му село неговото дело ще се помни. А името на Иван Минков се нарежда до това на смелите украинци, дали живота си за Родината.

Вижте повече от разговора с Мария Плачкова в "Денят започва":

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ планира изцяло електронни рецепти от 1 май
МЗ планира изцяло електронни рецепти от 1 май
Обвинение за умишлено убийство на задържания за разстрела на бившия полицай
Обвинение за умишлено убийство на задържания за разстрела на бившия полицай