НОВИНИ

Ще има ли таван на цените на някои стоки у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 14.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли таван на цените на някои стоки у нас? Темата беше акцент в експертна среща на управляващата коалиция, свикана по инициатива на вицепремиера Корнелия Нинова.

Обсъдени бяха промени в данъчната политика, лихвите по просрочени плащания и промени в изискванията за регистрация по ДДС.

Подробности вижте във включването на Гергана Гайдарова.

На днешната среща с конкретни предложения излязоха от БСП и "Демократична България". Част от идеите на БСП са свързани с намаляване на ДДС за някои регулирани стоки, както и таван на цените на някои други стоки.

От "Демократична България" предлагат увеличаване на прага за регистрация по ДДС и намаляване на лихвите за някои просрочени плащания.

Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че предложението за таван на цените на някои стоки ще бъде на базата на анализ на европейския опит, но все още не се знае точно кои стоки ще обхване мярката.

В повече конкретика Нинова влезе по отношение на промените в данъчната политика.

"Да помислим за възможностите за намаляване на ДДС и акцизи, горива и регулирани стоки през КЕВР, да обсъдим възможността за необлагаем минимум. "Енергийна бедност" като понятие трябва да регулираме какво е, за да могат да се отпуснат енергийните помощи на енергийно бедните. Таван на цените като една много гореща тема, по която имаме различия", каза Корнелия Нинова.

С идеята да се сложи таван на цените на някои стоки не се съгласиха от "Демократична България". Вместо това те предлагат:

"Да има предложения към Европейската комисия, в които България да участва, за тези стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените, бариерите по вноса да бъдат драстично намалени или премахнати, което ще увеличи и предлагането. Увеличава се вносът, увеличава се предлагането, цените падат", каза Мартин Димитров от "Демократична България".

Сред идеите на "Демократична България" са и намаляване на лихвите за просрочени сметки като фактури към Топлофикация и електроснабдяване например, както и увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева от началото на 2023 година и на 166 000 от 2024 година.

От "Продължаваме промяната" не излязоха със свои идеи.

"Най-много ми харесаха предложенията откъде да дойдат средствата. Защото големият въпрос, когато се правят такива политики, е откъде да дойдат парите за тях. Част от тях бяха промяна в акциза на луксозни стоки, предложи се конкретно финансиране на енергийно бедните - все мерките, които ми харесаха, харесаха ми предложения за диференциране на ДДС, но там имаме малко проблем с коалиционното споразумение, в което сме се разбрали да не пипаме ДДС", каза Искрен Митов от "Продължаваме промяната".

Представителите на "Има такъв народ" на срещата отказаха коментар. А сред идеите на БСП, които днес бяха обсъдени, са и четири варианта за преизчисляване на пенсиите.

Конкретните предложения, които трябва да залегнат в актуализацията на бюджета, ще бъдат готови в началото на май, прогнозира вицепремиерът Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинение за умишлено убийство на задържания за разстрела на бившия полицай
Обвинение за умишлено убийство на задържания за разстрела на бившия полицай
Русия предприема мерки за сигурност, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО
Русия предприема мерки за сигурност, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО