НОВИНИ

МЗ планира изцяло електронни рецепти от 1 май

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:48, 14.04.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Лекарствата с рецепта да се отпускат само с електронно предписание от 1 май. Предложението е на здравното министерство. Фармацевтите го подкрепят. От лекарския съюз обаче не са съгласни. Аргументите - системата още не е готова и има опасност пациенти да не могат да си получат лекарствата.

От здравното министерство заявиха, че хартиените рецепти издадени преди 1 май ще важат 6 месеца. Хартиена или електронна рецепта? От близо година лекарите избират как да ни предпишат терапия.

"Набирането на електронна рецепта колкото и да е лесно отнема повече време от писането на ръка", заяви д-р Георги Цигаровски, председател на Регионалната лекарска колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив.

Сега задължително дигитално се предписват само медикаментите, които се покриват от здравната каса.

"Не се принтират един тон листа. Когато направим грешка, можем да направим корекция", допълни д-р Боряна Георгиева, педиатър в УМБАЛ "Лозенец".

"Времето, което се спестява от тази административна дейност, е огромно. То е в часове", добави Саад Алуани, магистър-фармацевт.

Здравното министерство предлага от 1 май само електронно да се предписват и медикаментите с рецепта.

Дигиталните предписания се качват в електронното досие на пациента. Медици не искат те да стават задължителни и за лекарствата с рецепта.

"Колегите от спешна помощ няма да могат да издават рецепта - те издават рецепта на хартиен носител, не носят компютър със себе си", коментира д-р Георги Цигаровски.

"Може да се създаде специално мобилно приложение и при домашно посещение лекарят да генерира такава рецепта", поясни Саад Алуани.

Не всички специалисти в доболничната помощ имат техническа възможност да издават само дигитални рецепти.

"Идеята за електронизация на здравеопазването е чудесна, но със забрана и задължителни мерки сега смятам, че ще има проблеми", заяви д-р Георги Цигаровски.

"Единствено, ако не успеем да си осигурим време, софтуерът може действително да забави процеса на работа с пациенти", каза още д-р Боряна Георгиева.

В писмена позиция от здравното министерство обясняват, че промяната е отлагана два пъти и не виждат причина за ново отлагане по технически причини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро
Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро
Предлагат улица в село Чушмелий да носи името на бесарабски българин, загинал във войната
Предлагат улица в село Чушмелий да носи името на бесарабски българин, загинал във войната