НОВИНИ

Повдигнаха обвинение срещу пилота на разбилия се Су-25 край Безмер

Инцидентът стана през септември 2022 г.

Изтребител Су-25 се разби край Безмер
bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 18.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Военно-окръжната прокуратура в Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на 28 септември 2022 г. на летище Безмер.

Пилотът на самолета - старши офицер Пейо Дончев, е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа.

Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил.

При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания - една лека и една средна телесна повреда.

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева.

В хода на разследването са събрани множество доказателства като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства.

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват всички регистрации по настоящ адрес преди местните избори
Проверяват всички регистрации по настоящ адрес преди местните избори
Нападнаха синагога в Берлин с коктейли "Молотов" (Снимки)
Нападнаха синагога в Берлин с коктейли "Молотов" (Снимки)